Halálos kimenetelű baleset egy párizsi kávézó teraszán

Egy autó belehajtott egy párizsi kávézó teraszába szerda este, aminek következtében egy ember meghalt és többen megsérültek. A baleset a francia főváros 20. kerületében történt. Három sérült állapota kritikus. A sofőr a helyszínről megszökött, de később őrizetbe vették. A rendőrségi források szerint balesetről van szó. Az autó egyik utasa pozitív alkoholtesztet produkált, de a sofőr tesztjének eredménye ismeretlen.

A városi rendőrség szerint a baleset következtében összesen hatan sérültek meg, közülük hárman súlyosan, míg további három személy könnyebb sérüléseket szenvedett. Körülbelül húsz tanú mélyen megdöbbent a történtek láttán.

A baleset észak-párizsi részen történt, és jelenleg is folyamatban van a hatóságok vizsgálata. A jármű vezetője elmenekült a helyszínről, azonban egy utast őrizetbe vettek, mivel alkohol és kábítószer hatása alatt állt.

A július 26-án kezdődő Párizsi Olimpiai Játékok előtt Franciaország megerősített biztonsági intézkedéseket léptetett életbe. Azonban a szerda esti incidens kapcsán felmerült, hogy szándékos támadás történhetett. A 24 éves, büntetlen előéletű, francia állampolgárságú gyanúsított vallomást tett, de a rendőrség óvatosan kezeli az információt, mivel elmeállapota miatt pszichiátriai intézetbe kellett szállítani. Az ügyben indított eljárást a vádhatóság emberöléssé és emberölési kísérletté minősítette át.

Az olimpiai előkészületek miatt Párizsban számos helyszínt lezártak, így a Szajna érintett szakaszán is, ahol a megnyitóra készülnek. A folyó hat kilométeres szakaszán épülnek a lelátók, és a máskor élettel teli rakpartokat csütörtökre lezárták. Az Eiffel-torony környezete is körbe van kerítve, csak azok juthatnak be a területre, akik fel szeretnének menni. A nyári játékok számos eseményét emblematikus belvárosi helyszíneken rendezik majd, mint például a Concorde téren, a Nagy Palotában, a III. Sándor hídnál és az Invalidusok előtti téren.

A megnyitó központi eseményeinek helyet adó parkban már áll a lelátó, és a jövő pénteki hajós felvonulás az Eiffel-toronnyal szemben lévő Trocadérónál ér véget. Az alsó rakparton kialakított fizetős helyeken 100 ezer néző fér el, mintegy 220 ezren pedig a felső partszakaszokról kísérhetik figyelemmel az olimpikonokat szállító hajók vonulását. Thomas Jolly, a ceremónia művészeti igazgatója szerint az előkészületek három szakasza volt, és ahogy közeledik az esemény, egyre kisebb benne a feszültség. Jolly különlegesnek és inspirálónak találja a Szajnára tervezni a megnyitót, és szeretné, ha az ünnepség után mindenki úgy érezné, hogy őt is képviselték.