Hatalmas veszteségek egy ukrán településért vívott csatában

Az ukrán hatóságok beismerték, hogy jelentős veszteségeket szenvedtek el egy Krinkij nevű településért vívott harcok során, ahol mintegy 788 ukrán katona tűnt el, és további 262 biztosan ismert harctéri áldozatot azonosítottak.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az ukrán rendőrség által közzétett adatok alapján a Herszon megyei Krinkij faluért vívott harcok 2023 októbere és 2024 júniusa között zajlottak. A Slidstvo.Info által megszólaltatott katonák elmondták, hogy a hadműveletek már az elejétől fogva komoly kihívást jelentettek, különösen a téli időszakban.

A Dnyeper bal partján fekvő településért folytatott harcok során az ukrán erőknek gyakran kellett partraszállásokat végrehajtaniuk a folyó oroszok által ellenőrzött oldalán. Ez a manőver különösen veszélyes volt, mivel a folyó vízfelülete könnyű célpontot jelentett az orosz drónok számára. A harcok célja az volt, hogy Kijev létrehozzon egy helyőrséget Krinkijben, de a település épületállományának megsemmisülése miatt ez nem volt lehetséges.

A rendőrségi adatbázisok szerint a 788 eltűntként kezelt ukrán katonáról nincs pontos információ, feltételezhetően életüket vesztették vagy orosz hadifogságba kerültek. Ezenfelül 262 ismert harctéri áldozat holttestét sikerült kimenekíteni és eltemetni az ukrán oldalon. A sebesültek száma nem szerepel a jelentésben. Az orosz veszteségekről nincs információ.

A harcok a Dnyeper szigetein továbbra is folytatódnak, és a helyzet továbbra is változékony. A harcoló felek által telepített aknamezők az orosz és az ukrán katonák életét is megnehezítik, ami kiemeli az aknaszedő járművek fontosságát. Egy ritka orosz BAT-2-es aknaszedő járművet is lencsevégre kaptak a frontvonalon, amelyek páncélozatlanságuk miatt nem gyakran merészkednek a harcok közelébe, de az aknamezők elleni harcban nélkülözhetetlenek. Az aknamezők alkalmazásával ellehetetleníthetőek a csapatmozgások, vagy a támadó páncélosokat olyan irányba terelhetik, ahol könnyű célpontot nyújtanak a tüzérség számára. Az aknaszedő járművek megbízható működése és a páncélozott verziókban történő páncélosrohamok vezetése létfontosságú a harctéri manőverek során.

Az ukrán drónok használata is egyre bátrabbá válik a konfliktus során. A Wild Hornets csapat egy 500 dolláros Wild Hornet FPV-drónnal majdnem kiütött egy orosz Mi-8-as helikoptert, amely átlagosan 17 ezer dollárt ér, és csak néhány méterrel tévesztette el a célpontot. A csapat több hónapja dolgozik azon, hogy a következő alkalommal ne hagyják elmenekülni az ellenséges helikoptert, és további fejlesztésekre gyűjtenek adományokat. Bár az ukrán drónok nem elég gyorsak ahhoz, hogy utolérjék az Mi-8/17-es helikoptereket, a pilóták elképesztő pontossággal képesek megtámadni célpontjaikat, beleértve a tankok kibúvónyílásain történő gránátbedobást és az ablakokon való berepülést.