Ursula von der Leyen újraválasztása az Európai Bizottság élére

Az Európai Parlamentben lezajlott szavazáson 401 igen, 284 nem és 15 tartózkodás mellett döntöttek Ursula von der Leyen újabb öt éves mandátumáról. A parlamentben összesen 707 képviselő adta le szavazatát, és a győzelemhez 360 szavazat szükséges volt a 720 tagból álló parlamentben. Von der Leyen újraválasztása egy korábban a nyáron a három nagyobb EU pártcsalád által megállapodott csomag része volt.

Antonio Costa lett az Európai Tanács elnöke, Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke, míg Kaja Kallas az EU külügyi főképviselője pozícióját tölti majd be, amennyiben Von der Leyen Bizottságát is jóváhagyja a parlament. Metsola rekordszámú szavazatot kapott az Európai Parlament elnökének megválasztásakor. Az Európai Bizottság elnökét a miniszterelnökök jelölik az Európai Tanácsban, de az Európai Parlament jóváhagyása is szükséges.

A viták során Von der Leyen-t sokan támadták, de végül támogatást kapott. Az Európai Parlamentben az EU-kritikusok száma nőtt, de a zöldek és a konzervatívok is támogatták őt. Von der Leyen az Európai Néppárt (EPP), az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D), a Megújuló Európa (Renew Europe) és a Zöldek támogatását élvezte a szavazáson.

A Patrióták Európáért frakció, amelyet a Fidesz-KDNP is támogat, nem adta meg a szavazatát Von der Leyennek. Gál Kinga, az EP fideszes képviselője és a frakció alelnöke szerint Európa gyengébb, mint öt éve, és Von der Leyen nem tett lépéseket a békéért, átengedte a migrációs paktumot, nem védte meg a gyermekeket az LMBTQ-propagandától, gyengítette a tagállamok nemzeti szuverenitását és politikai zsarolásra használta az uniós eljárásokat, az uniós forrásokat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már előre meghívta Von der Leyent Magyarországra, hogy tájékoztassa a honfitársainkat az Európáért és Magyarországért folytatott munkájáról, és cáfolja a fideszes propaganda hazugságait.

A következő hetekben az Európai Bizottság új összetételének kialakítása következik, ahol minden uniós kormány egy-egy tagot jelölhet, és Von der Leyen dönti el, hogy kinek milyen szerepet szán. A biztosjelölteket az EP is meghallgatja, és az egész testületet is meg kell szavaznia. 

Az új bizottság felállítása hónapokig tarthat, és az Európai Parlament ősszel ülésezik majd újra. A Bizottság vezetése alatt álló Von der Leyen-t a parlamentnek még egyszer meg kell szavaznia.