Ukrajna szankciói érintik Magyarország olajellátását

Az ukrán hatóságok váratlanul blokkolták Magyarország olajimportjának jelentős részét a Lukoil ellen bevezetett szankciók miatt, ami ellátási problémákhoz vezethet Magyarországon és a régióban. A Lukoil, Magyarország fő orosz olajszállítója nem használhatja az ukrán vezetékhálózatot az olaj tranzitra Magyarországra. A Mol Csoport, Magyarország olajvállalata, jogi megoldáson dolgozik a Lukoil-lal az olajszállítások újraindítása érdekében. Jelenleg a Mol által feldolgozott olaj mintegy 70%-a Oroszországból származik.

A Lukoil elleni szankciók körülbelül a Mol olajimportjának egyharmadát érintik, ami aggodalmakat vet fel az ellátás biztonságával kapcsolatban. A Mol célja, hogy 2025-re kiváltsa az orosz olajimportot. A Lukoil szankciói nem csak Magyarországot, hanem Szlovákiát és Csehországot is érintik, mivel ezek az országok is ugyanazon a vezetéken keresztül kapják az orosz olajat. A Mol szlovák leányvállalata és cseh műveletei is hatással vannak. A horvát vezeték kapacitáskorlátai korlátozzák a Mol magyarországi és szlovákiai finomítóinak lehetőségeit. A lehetséges ellátási kihívások ellenére stratégiai tartalékokhoz lehet nyúlni, alternatív szállítókat lehet keresni, és a Mol finomítóiban különböző típusú olajokat lehet feldolgozni.

Ukrajna szigorú intézkedéseket hozott a Lukoil ellen, amelyek potenciálisan befolyásolhatják az olajszállításokat Magyarországra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy jogi megoldást keresnek a tranzit újraindítására. Az ukrán szankciók szigorítása a Lukoil ellen 2022 júniusában kezdődött. A Mol finomítója Magyarországon egy orosz nyersolaj keveréket importál, beleértve a Lukoil-tól származó olajat is. A Lukoil-Mol ellátási szerződés 2025-ig érvényes. Amennyiben a Lukoil zavarai hosszabb ideig tartanak, Magyarország olajtartalékait is igénybe veheti a folyamatos ellátás érdekében. Korábban, 2022 novemberében már voltak problémák a vezetékkel. A Mol további frissítéseket fog közzétenni az ellátási csökkenésekkel és a kockázatcsökkentési erőfeszítésekkel kapcsolatban.

Szijjártó Péter a New York-i találkozón tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Szijjártó hangsúlyozta a kommunikáció és a béke fenntartásának fontosságát a konfliktus közepette, megjegyezve, hogy Magyarországnak nincsenek problémái a gáz- és olajellátással. A Lukoil jelenleg nem szállít olajat Magyarországra Ukrajnán keresztül, de erőfeszítéseket tesznek a tranzit újraindítására jogi eszközökkel. Annak ellenére, hogy Ukrajna szankciókat vezetett be a Lukoil ellen, más cégektől, mint például a Rosnefttől, továbbra is érkezik orosz olaj Magyarországra. A helyzet bonyolult az ukrán szankciók miatt, amelyek befolyásolják az olajellátási láncot. Magyarország alternatív forrásokat vagy szállítókat is kereshet a probléma kezelésére. Szijjártó utalt arra, hogy közvetíthet Oroszország és Ukrajna között. Magyarország számára létfontosságú a stabil olajellátás biztosítása, különösen, ha az import Ukrajnán keresztül teljesen megszűnne.

A szlovák gazdasági tárca szerint, bár a Lukoil szállítása leállt, a többi orosz olajcég felől továbbra is zavartalanul érkeznek az olajszállítmányok Ukrajnán át Szlovákiába, így "a problémák egyetlen konkrét szállítóval, a Lukoillal vannak" és Slovnaftnak vannak más orosz olajcégekkel is szállítási szerződései. A Transpetrol is megerősítette, hogy a többi orosz szállító felől zavartalanul megérkeznek az olajszállítmányok. Egy ukrán iparági forrás szerint "a terveknek megfelelően" zajlik az orosz olaj ukrajnai tranzitja az Európai Unió felé, ami havonta mintegy 1,1 millió metrikus tonna orosz nyersolaj tranzitjáról van szó, amelyből mintegy 900 ezer tonnát tesz ki a Szlovákia és Magyarország felé továbbított orosz olajmennyiség. Ez azt jelenti, hogy mind Magyarország, mind Szlovákia felé az eddig megszokott orosz olajmennyiség áramlik Ukrajnán át, csak éppen a Lukoil helyett más cégek bonyolítják ezt a forgalmat, ami arra utal, hogy nincs nagy baj, illetve régiós ellátásbiztonsági kockázat a Lukoil felőli orosz olajszállítások blokkolása miatt.