A SZÉP-kártya lendületet ad a magyar turizmusnak

2024 első félévében jelentős növekedést mutatnak a SZÉP-kártyákra történő feltöltések, amelyek összértéke meghaladja a 230 milliárd forintot, ezzel 12 százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának eredményét.

A SZÉP-kártya népszerűsége folyamatosan erősödik, amit jól mutat a felhasználók és az elfogadóhelyek számának dinamikus növekedése. Tavaly júniushoz képest a felhasználók száma 8 százalékkal, több mint 2,8 millió főre emelkedett, az elfogadóhelyek száma pedig egy év alatt 137 ezerről közel 147 ezerre bővült.

A kártyabirtokosok 2024 első hat hónapjában összesen közel 202 milliárd forintot költöttek el, ami több mint két és félszerese a 2019-es adatoknak. Június végén további közel 127 milliárd forint állt rendelkezésre a kártyákon, amely jelentős potenciális bevételt jelent a turisztikai ágazat számára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a szeptember óta tartó reálbérek emelkedése csökkenti a lakosság óvatossági motívumát, ami pozitívan hat a fogyasztásra és a turisztikai kiadások növekedésére is. Az év első öt hónapjában a hazai szálláshelyek 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami közel 9 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

A turizmus Magyarország GDP-jének több mint 10 százalékát adja, és közvetlenül vagy közvetve 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A SZÉP-kártya jelentős mértékben járul hozzá a belföldi turisztikai fogyasztás növekedéséhez, ami hozzásegítheti a kormányt a gazdaság újraindításához 2024-ben.