GVH eljárás az Aldi ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az ALDI Magyarország Bt. ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt. A hivatal szerint az Aldi hűtőpultjaiban található "100% friss és magyar" és "Hazait szeretettel" feliratok nem felelhetnek meg a valóságnak.

A GVH azt gyanítja, hogy az Aldi nem a szakmai gondosság követelményeinek megfelelően alakította ki belső eljárásrendjét, és a hűtőpultokban nem kizárólag magyar származású termékek voltak megtalálhatóak. A hivatal szerint az Aldi nem rendelkezik megfelelő belső ellenőrzési mechanizmussal, amely garantálná, hogy a fogyasztók kizárólag magyar termékeket találjanak ezekben a pultokban.

Az Aldi válaszában kijelentette, hogy minden állandó friss hús termékük magyar, de elismerte, hogy a hűtőkben lehetnek nem hazai készítmények is, amelyek azonban nem az állandó kínálat részei, és állításuk szerint a vásárlók számára egyértelmű a származási helyük. A cég hangsúlyozta, hogy a magyar friss húsokra vonatkozó vállalásuk valós, érthető, követhető és a termékek jellege, illetve a csomagolás alapján is egyértelmű.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása azonban még nem jelenti azt, hogy a vállalkozás ténylegesen elkövette a jogsértést. A következő három hónap során a GVH próbálja majd feltárni és bizonyítani a feltételezett jogsértéseket.

Az eljárás indításának bejelentése két nappal követte Lázár János kijelentéseit, aki a külföldi kiskereskedelmi láncok ellen támadt, és kifejtette, hogy ki szeretné őket szorítani a magyar piacról. Lázár szerint a SPAR, a Lidl és az Aldi csak a tömegtermékek értékesítésére összpontosítanak, és ez kiszolgáltatottá teszi a magyar embereket.

Az Aldi továbbá jelezte, hogy együttműködik a hatósággal a vizsgálat során, és továbbra is tartja magát ahhoz a 2021 októberi vállalásához, hogy “az állandó kínálatában található valamennyi friss szárnyas-, sertés- és marhahúst kizárólag magyar beszállítóktól vásárolja”. A GVH eljárása nem a vállalásukra irányul, hanem arra, hogy egyes esetekben a frisshús-hűtőkbe az állandó kínálatban szereplő magyar friss hús termékek mellett olyan termékek is kikerültek, amelyek nem magyar forrásból származtak. Az ügy kulcsa az állandó kínálat és a friss hús különbségtételében rejlik, és a GVH-nak az nem tetszett, hogy nem külön hűtőbe kerülnek az egyes nem hazai, szezonálisan elérhető termékek, mint bizonyos húskészítmények és halak.