Az MNB intézkedik az online hiteligénylési csalások ellen

Az MNB új irányelveket adott ki a bankoknak, hogy megelőzzék az online hiteligénylési csalásokat. Az ügyfelek mostantól megtilthatják a személyi hitel online igénylését, és csak személyesen vagy auditált eszközökön keresztül oldhatják fel ezt a korlátozást.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet bocsátott ki a hazai hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak, amelyben részletesen ismerteti az online hiteligénylésekhez kötődő visszaélések megelőzésére vonatkozó elvárásokat. Az intézkedések között szerepel, hogy az ügyfelek saját döntésük alapján megtilthatják a személyi hitel online módon történő igénylését az internetbanki vagy mobilbanki eszközeikről, ezzel megakadályozva, hogy a csalók a nevükben hitelt vegyenek fel.

Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy az adathalászok miután hozzáférnek az ügyfelek internet- vagy mobilbanki azonosítóihoz, nemcsak a bankszámlájukon lévő pénzt lopják el, hanem online személyi hitelt is igényelnek a nevükben, így további károkat okozva.

A pénzügyi felügyelet elvárja, hogy az érintett pénzügyi intézmények építsenek be védelmi mechanizmusokat és kontrollokat az online hiteligénylési folyamataikba, amelyek lehetővé teszik a visszaélések valós idejű észlelését, megelőzését és kezelését. Emellett, ha új informatikai rendszereket vezetnek be vagy cserélnek le, már a tervezéskor és a bevezetés után is figyelniük kell az esetleges visszaélési kísérletekre.

A bankoknak és pénzügyi vállalkozásoknak követniük kell az online hitelezéshez kapcsolódó kibercsalási trendeket, rendszeresen elemezniük kell az ügyfeleiket érintő visszaéléseket, és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat be kell építeniük a megelőzési folyamatokba. Az MNB elvárása a piaci szereplők által eddig megtett intézkedéseken túl, hogy az ügyfelek a továbbiakban – saját döntésük, igényük alapján – letilthassák a hiteligénylés online módon való benyújtásának, ügyintézésének lehetőségét az internet- vagy mobilbanki eszközökről.

Ezt a korlátozást pedig saját biztonságuk érdekében csak ők maguk személyesen, vagy auditált hírközlő eszköz útján oldhatnák fel, és aktiválhatnák újra. Az MNB továbbá hangsúlyozza, hogy a piaci szereplőknek haladéktalanul kell reagálniuk a visszaélésekre, és folyamatosan frissíteniük kell védelmi mechanizmusaikat a kibercsalások elleni hatékony küzdelem érdekében.