Medián felmérés: A Fidesz előnye továbbra is meggyőző, de csökken a Tisza Párttal szemben

A Medián legújabb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága minimálisan csökkent, míg a Tisza Párté némileg erősödött a júniusi választások óta. A kormánypártok előnye a Tisza Párttal szemben 12 százalékpontosra mérséklődött.

A Medián július 4–10. között készült kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével történt, amely során a választani tudó, biztos szavazók körében a következő eredmények születtek: a Fidesz–KDNP 42,8 százalékon, a Tisza Párt 30,7 százalékon áll, míg a DK–MSZP–Párbeszéd 9,2 százalékot, a Mi Hazánk 7,1 százalékot ért el. A Kétfarkú Kutya Párt 4,6 százalékon, a Momentum 2,8 százalékon áll, a többi párt pedig 1 százalék alatt maradt.

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 59 százaléka úgy véli, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, 32 százalék látja pozitívan a helyzetet, 9 százalék pedig bizonytalan ebben a kérdésben. Teljes népességet figyelembe véve a Fidesz 32 százalékon, a Tisza Párt 21 százalékon áll, míg a DK-MSZP-Párbeszéd 6 százalékot, a Mi Hazánk ugyancsak 6 százalékot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot, a Momentum pedig 2 százalékot kapott. A szavazókorú népesség több mint negyedének (27 százalék) nincs pártja, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A Tisza Párt szavazóinak 85 százaléka tartja a pártjukat a választás valódi győztesének, és ez az arány annál magasabb, minél iskolázottabb és minél urbanizáltabb településen élnek az emberek. A politika iránt nagyon érdeklődők 66 százaléka is a Tiszát látja győztesnek, míg a kevésbé érdeklődők között a Fidesz győzelmét érzékelők vannak többségben.

A Demokratikus Koalíció által vezetett baloldali szövetség támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, ami a DK-támogatók elkötelezettségével magyarázható. Gyurcsány Ferenc szerepét illetően a válaszadók többsége úgy véli, hogy részvétele inkább akadályozza az ellenzék sikerét. A 30 évesnél fiatalabbaknak csupán 1 százaléka tartja szükségesnek Gyurcsány Ferenc részvételét a kormányváltás szempontjából.

A kormányváltást szeretnék a válaszadók 40 százaléka a Tisza Pártot, 11 százaléka a DK vezette szövetséget, 7 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, 6 százaléka pedig a Mi Hazánk Mozgalomra szavazna. A teljes népesség körében a kormányváltást 53 százalék szeretné, és csak a magyarok 38 százaléka támogatja a mostani kormányt.