Az Aldi húshűtőinek származási viszonyai zavarosak a GVH szerint

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Betéti Társasággal szemben, mivel úgy vélik, a vállalat valószínűsíthetően nem tudja garantálni, hogy kizárólag magyar hús található azokban a hűtőkben, amelyekre azt írták, “100% friss és magyar”.

A versenyhivatal gyanúja szerint az Aldi nem rendelkezik olyan következetesen alkalmazott belső ellenőrzési mechanizmussal, amely biztosítaná, hogy a "100% friss és magyar hús állandó kínálatunkban", "100% friss és magyar", valamint "Hazait szeretettel" felirattal ellátott hűtőpultokban kizárólag magyar származású termékek kerüljenek a fogyasztók elé. A GVH szerint a cég 2021. november 25-től folytatja ezt a gyakorlatot.

Az eljárás megindítása nem jelenti a jogsértés tényét, hanem a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására három hónap áll rendelkezésre, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. A versenytörvény szerint az ügyfélnek a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére való felhívásától az annak teljesítéséig terjedő időtartam az ügyintézési határidőbe nem számít be.

A GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy az egyes termékek jellemzői, mint például az eredet, származás és minőség, jelentősen befolyásolhatják a fogyasztók döntéseit. Ezért fontos, hogy a vállalkozások csak olyan állításokat tegyenek közzé, amelyeket teljeskörűen és megalapozottan alá tudnak támasztani. A versenyhatóság figyelemmel követi a hazai minőségre utaló jelzéseket is, legutóbb a City Taxival szemben indított vizsgálatot a valószínűsíthetően jogsértő állításai miatt.