Egészségügyi válság: kórházak és klímaberendezések kritikus állapota

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára, Svéd Tamás szerint az egészségügyi kiadások terén jelentős lemaradásban van Magyarország az európai átlaghoz képest, és a kórházak állapota, valamint a klímaberendezések hiányosságai miatt embertelen körülmények uralkodnak a kórtermekben.

Svéd Tamás a 444-nek nyilatkozva elmondta, hogy a magyar egészségügyi rendszerből nem csak milliárdok, hanem száz- vagy ezermilliárdok hiányoznak, és évi 2000-2500 milliárd forinttal marad el az állam az egészségügyi kiadásokban az európai átlagtól. A kormány ugyan azt ígéri, hogy nem zárnak be kórházakat, de a MOK szerint ezek nélkül a lépések nélkül szinte lehetetlen megoldani a jelenlegi problémákat.

A főtitkár szerint a kórházak és osztályok előbb-utóbb maguktól fognak bezáródni, ha tönkremennek a műszerek vagy elfogynak a dolgozóik. Ráadásul nem feltétlenül azok a kórházak zárnak be, amelyekre nincs szükség, hanem azok, amelyekre a legnagyobb szükség lenne. Svéd Tamás kifejtette, hogy egyes kórházfelújításokat úgy kellene kezdeni, hogy elbontják az elavult épületeket, és helyükre modern kórházakat építenek, mint ahogy ez sok éve a Honvédkórház területén történt.

A hőség okozta problémák is súlyosbítják a helyzetet, hiszen több kórházban, például a Szent László Kórház transzplantációs osztályán és a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán is elromlott a klíma, ami miatt műtéteket kellett elhalasztani. Svéd Tamás hangsúlyozta, hogy a légkondicionálás nem csak a műtőkben, hanem a kórtermekben is elengedhetetlen, mivel a magas hőmérséklet jelentősen visszaveti a betegek és a sebek gyógyulását. A klímaberendezések javításait nem haváriahelyzetben és rohammunkában kellene elvégezni, hanem a gépeket tervezetten, és meghatározott időnként karbantartani, szükség esetén kicserélni. Öt évvel ezelőtt a magyar kórházak egyharmadában nem volt klíma a műtőkben, és a meglévő hűtőberendezések egy része már akkor is elavult volt. A helyzet javulásáról azonban nincsenek pontos adatok.

A nagy meleg nemcsak a sebek gyógyulását lassítja, hanem például a szívbeteg páciensek állapotát is negatívan befolyásolhatja, és az idős emberek halálozásának növekedéséhez vezethet a forró nyarakon. Svéd Tamás szerint, ha a kórházak sem tudnak segíteni ebben a helyzetben, akkor valóban nagy a baj.