Meta visszatartja új MI-modelljét az EU-ban

A Facebook és Instagram tulajdonosa, a Meta nem terjeszti ki az Európai Unióra az új multimodális mesterségesintelligencia-modelljét, a Llamát, az EU szabályozásának követhetetlensége miatt. Az Axios szerint a cég a következő hónapokban tervezi kiadni a Llama modellt, de az európai szabályozási környezet kiszámíthatatlansága miatt az EU-ban nem lesz elérhető.

A Meta új MI-modellje képes lesz videón, hangon, képen és szövegen át érvelni, és számos termékbe beépítik, beleértve az okostelefonokat és a Meta Ray-Ban okosszemüveget. Az európai vállalatok azonban nem használhatják majd ezt a nyílt forrású fejlesztést, és az EU-n kívüli vállalatok sem kínálhatnak Európában a Llama használatával készített termékeket és szolgáltatásokat.

A Meta problémája nem a még véglegesítés alatt álló mesterséges intelligenciáról szóló rendelettel kapcsolatos, hanem a GDPR adatvédelmi szabályozásával, amely alapján nem taníthatja a modelleit az alá tartozó közösségi oldalakat használók adataival. A cég májusban jelentette be, hogy a publikusra állított Facebook- és Instagram-posztok felhasználásával trenírozná MI-jét, de a programot még a júniusi indulás előtt leállították.

A Meta szerint a Google és az OpenAI már most is az európaiak adataival eteti az MI-jét, míg a Meta ebben korlátozva van. Érdekesség, hogy Nagy-Britanniában, ahol hasonló adatvédelmi szabályozás van érvényben, a Llama hozzáférhető lesz, mivel a britek gyorsabbak a jogértelmezésben és interpretációban, mint a brüsszeliek.

A Meta továbbra is dolgozik az elfogadható megoldáson az uniós szabályozó szervekkel, de egyelőre nem tudni, hogy ez mit jelenthet majd a felhasználóknak. A Európai Digitális Jogok Központja szerint az európai szabályozások lehetővé tennék a Meta AI bevezetését, ha a cég előre beleegyezést kérne a felhasználóktól.

Az Apple is hasonló döntést hozott, és nem terjeszti ki az EU-ra az új MI-modelljének használatát szabályozási aggályok miatt. Az Európai Bizottság pedig vizsgálja az App Store alkalmazásboltot, hogy az megfelel-e az EU digitális piacokról szóló szabályozásának. Az Apple Intelligence, ami az ősszel megjelenő iPhone-ok sava-borsát jelentené, szintén nem lesz elérhető az európai felhasználók számára.

: Axios : Axios : Axios