Obama aggódik Biden újrajelölése miatt, a visszalépés egyre valószínűbb

Barack Obama szerint Joe Bidennek komolyan meg kell fontolnia, hogy induljon-e a novemberi elnökválasztáson, mivel jelentősen csökkentek a győzelmi esélyei. A volt elnök és egykori alelnöke, Biden kapcsolatban állt demokrata párttársaival, és megosztotta velük aggodalmait.

Barack Obama, aki nyolc évig volt az Egyesült Államok elnöke, és mellette Biden alelnökként szolgált, úgy véli, hogy Bidennek komolyan meg kell fontolnia, hogy továbbra is elnökjelölt maradhat-e. A The Washington Post szerint Obama többek között Nancy Pelosi volt képviselőházi elnökkel is beszélt telefonon, és kifejezte, hogy Biden választási győzelmi esélyei – különösen a rosszul sikerült elnökjelölti vita után – jelentősen csökkentek.

A beszélgetések során Obama állítólag visszautasította azokat a véleményeket, amelyek szerint ő az egyedüli, aki rá tudná bírni a 81 éves, jelenleg koronavírussal küzdő Bident a visszalépésre. Obama szerint komoly gondokat okozhat, ha a választásokat követően az amerikai képviselőházban és a szenátusban is a republikánusok kerülnek többségbe, és a Demokrata Párt elveszítheti a teljes kontrollt a törvényalkotás felett.

Az elmúlt hetekben több jelentős személyiség és csoport is nyilvánosan arra szólította fel Bident, hogy ne induljon újra. Ezt a felhívást többek között a New York Times szerkesztősége vezércikkben tette meg, de a Demokrata Párt több politikusa, köztük egy szenátor, valamint hírességek, mint például George Clooney is támogatták.

Barack Obama a Joe Biden és Donald Trump közötti vita után csak egyszer beszélt a jelenlegi amerikai elnökkel, és kijelentette, hogy a visszalépésről egyedül Biden dönthet. Obama sajtósa nem kívánta kommentálni a Washington Post értesüléseit. Biden 81 éves és egyre több hibát vét beszédeiben, a vitán sem mindig tudta befejezni mondatait, néha lefagyott, akadozott, ami tovább rontotta esélyeit. Az elnök eközben egyébként covidos lett, félbe kellett szakítania emiatt a kampányát, és korábban azt nyilatkozta, hogy egészségügyi állapotához köti a visszalépés lehetőségét.

Az Axios cikke szerint a vezető demokrata politikusok körében már az a téma, hogy a párt fontos személyiségeinek és a barátainak a növekvő nyomása rábírhatja Joe Bident, hogy kiszálljon az elnökjelölti kampányból, ami akár már a mostani hétvégén is megtörténhet. Az AP közvélemény-kutatása kimutatta, hogy a demokraták közel kétharmada azt szeretné, ha Biden visszalépne, mivel aggódnak, hogy nyerhető helyeket veszítenek el, ha nem teszi. Állítólag az adományok elapadása miatt is aggódnak a politikus társai.

(Nyitókép: AFP / Mandel Ngan)