Orbán Viktor a katonai konfliktusok radikális eszkalációjáról beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének küldött, és amelyben a katonai konfliktusok közeljövőbeli radikális eszkalációjára figyelmeztet. A jelentés szerint a hadviselő felek eltökéltek abban, hogy még mélyebben bevonják magukat a konfliktusba, és egyikük sem kíván tűzszünetet vagy béketárgyalásokat kezdeményezni, jelentős külső beavatkozás nélkül nem várható a feszültségek csökkenése.

A miniszterelnök szerint a helyzetet három globális szereplő – az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kína – tudná befolyásolni, és fontos regionális szereplőként Törökországot is figyelembe kell venni, mint az egyetlen sikeres közvetítőt Ukrajna és Oroszország között az ellenségeskedések 2022-es kirobbanása óta. A jelentésben Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke, a választási győzelme esetén azonnal kész lenne békeközvetítőként fellépni, bár a választásokig nem számíthatunk békekezdeményezésre még tőle sem.

A miniszterelnök javaslatai között szerepel, hogy az EU-nak magas szintű politikai tárgyalásokat kellene folytatnia Kínával, újra kellene nyitnia a diplomáciai csatornákat Oroszországgal, és összehangolt politikai offenzívát kellene indítania a Globális Dél felé. Emellett fenntartani az Ukrajnával való jelenlegi magas szintű politikai kapcsolatokat is fontosnak tartja.

Orbán Viktor a közelmúltban négy országba látogatott el a „békemisszióján”: Ukrajnában, Oroszországban, Kínában és az Egyesült Államokban is tárgyalt, utóbbi helyen a NATO-csúcson vett részt, és találkozott Donald Trumppal is. A miniszterelnök szerint Trump győzelme esetén az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás aránya jelentősen megváltozna az EU hátrányára, és szorgalmazza egy szuverén, Amerikától független európai stratégia vagy politikai cselekvési terv kidolgozását.

A teljes jelentés és a Charles Michelnek írt levél a miniszterelnöki honlapon olvasható el. Charles Michel korábban reagált a levélre, visszautasítva azt a vádat, hogy az EU háborúpárti lenne, és megjegyezte, hogy a béke érdekében minden érdekelt féllel kapcsolatban állnak, még Kínával is.