Tel-Avivi dróntámadás: Emberi hiba okozta a tragédiát

Drón támadás érte Tel-Aviv belvárosát, egy ember életét vesztette, tízen pedig megsérültek. A húszik vállalták a felelősséget, és Izrael elleni további műveleteket helyeztek kilátásba. Az izraeli hadsereg emberi hibát említett, ami miatt nem sikerült időben lelőni a drónt.

Péntek hajnalban egy drón csapódott be Tel-Aviv központjában, egy lakást érintve, amely mindössze 100 méterre helyezkedik el az amerikai nagykövetségtől, ahol több más diplomáciai épület is található. A támadás következtében egy körülbelül 50 éves férfi életét vesztette, további tíz személy pedig megsebesült a repeszektől és a becsapódás következtében.

A húszik, egy Irán által támogatott jemeni csoport, magukra vállalták a támadást és kijelentették, hogy a palesztinokkal való szolidaritás jegyében folytatni fogják a Tel-Aviv elleni műveleteket. Azt is hozzátették, hogy a város továbbra is a terrorcsoport elsődleges célpontja marad.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a drónt észlelték a röppályája alapján, de többszintű radaros megfigyelés ellenére nem sikerült következetesen nyomon követniük. Bár a drónt potenciális fenyegetésként azonosították, emberi hiba miatt nem jelölték meg, így a légvédelmi rendszer sem aktiválódott. Az izraeli légierő elismerte, hogy a támadásnak „nem szabadott volna megtörténnie”, és teljes felelősséget vállaltak a kudarcért.

A támadás után Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai magas készültséget rendelt el a városban. Az izraeli katonaság egyelőre nem tudja biztosan, hogy honnan indult a drón, de feltételezik, hogy déli irányból, valószínűleg Jemenből, esetleg Irakból vagy Szíriából érkezett. Az IDF továbbra is minden lehetőséget vizsgál, mivel a húszik által vállalt felelősség dezinformáció is lehet.

A húszi jelentések szerint a jemeni gyártmányú Jaffa drón hatolt át Izrael légvédelmi rendszerén. A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna arról számolt be, hogy a húszik egy ballisztikus rakétát és négy drónt indítottak el, de a térségben állomásozó amerikai erők elfogták a rakétát és három drónt.

A drón a Ben Jehúda és a Sálóm Aléhem utca kereszteződésének környékén csapódott be hajnali három óra körül. A halálos áldozat egy 50 év körüli férfi volt, hárman a repeszek miatt, egy negyedik áldozat pedig a drón becsapódása miatt sebesült meg, a többiek kisebb sebesüléseket szenvedtek. A drón felrobbanását a Tel-Aviv környéki városokban is hallani lehetett, és érdekesség, hogy Tel-Avivban nem volt légvédelmi riadó a robbanás előtt.