Zelenszkij kész együttműködni Trump újraválasztása esetén, és Oroszország belső hadserege fegyverezné fel a jegybank vezetőit

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy kész együttműködni bármelyik amerikai vezetővel, beleértve Donald Trumpot is, ha ő kerülne ismét hatalomra az Egyesült Államokban. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy kemény munka lenne Trump-pal való együttműködés, de Ukrajna készen áll a feladatra.

Zelenszkij a BBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy Trump alelnökjelöltje, James David Vance korábban közömbösséget mutatott Ukrajna iránt, ami aggodalomra ad okot, de az ukrán elnök szerint ez nem akadályozza meg a kétoldalú kapcsolatok építését. A béke lehetőségéről is szó esett, Zelenszkij szerint Oroszországnak részt kellene vennie a novemberre tervezett második békecsúcson, és a nemzetközi közösségnek nyomást kellene gyakorolnia az oroszokra a háború befejezéséért.

Az ukrán elnök említést tett az F-16-os vadászgépek hiányáról is, amelyeket Ukrajna még nem kapott meg, annak ellenére, hogy már 18 hónapja ígéretet tettek rájuk. Zelenszkij hálás az eddig kapott támogatásért, de hangsúlyozta, hogy a gépek segíthetnének Ukrajnának a légtérben előnyre szert tenni.

A CNN információi szerint Zelenszkij és Trump hamarosan telefonon beszélhetnek, ami az első ilyen hívás lenne Trump elnöksége óta. Zelenszkij az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján is felszólalt, ahol kritizálta Orbán Viktor békemisszióját, hangsúlyozva, hogy Európának egységesnek kell maradnia. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a Starmer-kabinet pénteki ülésén, amelyen a nemzetközi szankciók kijátszására létrejött árnyékflottával szembeni intézkedésekről tárgyalnak.

Az orosz belső hadsereg, a Roszgvargyija, amelyet Vlagyimir Putyin tart ellenőrzése alatt, szokatlan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely fegyverviselési jogot adna az Orosz Központi Bank vezetőinek. A javaslat célja az infrastrukturális létesítmények védelmének és biztonságának erősítése, különösen a megszállt ukrajnai területeken.

A Központi Bank vezetői, elnökhelyettesei, tanácsadói, osztályvezetői és helyetteseik pisztolyokat, puskákat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat kaphatnának a törvényjavaslat szerint. Azonban Elvira Nabiullina jegybankelnök nem szerepel a fegyverviselésre jogosultak között, mivel ő nem nagy kockázatú területen dolgozik.

Keir Starmer brit miniszterelnök kemény fellépést jelentett be a nemzetközi szankciók kijátszására létrejött árnyékflottával szemben, a politikus elmondta, hogy 44 európai nemzet támogatta a tervet az Európai Politikai Közösség Nagy-Britanniában tartott ülésén. A Downing Street közleménye szerint a közös felhívás célja, hogy lecsapjon a mintegy 600 hajóból álló flottára, amelyet Moszkva napi mintegy 1,7 millió hordó olaj szállítására használ, az érvényben lévő szankciók kijátszásával. A brit kormány szankciókat jelentett be 11 olyan tartályhajó ellen is, amelyeken szerinte orosz olajat szállítottak.

Az olajszállító tartályhajókból álló flottát Oroszország ukrajnai hadigépezetének finanszírozására használják, emellett a jelenség környezeti veszélyt is jelent az európai vízi utakra nézve. Ráadásul a hajók némelyike orosz lehallgatóállomásként is működik, és fegyvereket szállít Oroszországba.

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter felhúzta magát Zelenszkij beszédén az EPC-csúcson, ahol az ukrán elnök kritizálta Orbán Viktor békemisszióját. Szijjártó szerint a magyar miniszterelnököt minősíthetetlen szavakkal illették, és hangsúlyozta, hogy a békemisszió folytatódni fog, figyelmeztetve egy brutálisabb helyzet kialakulására a frontvonalon. Orbán Viktor az EPC-csúcson kifejtette, hogy az EU-nak saját, stratégiai autonómia jegyében kellene kialakítania külpolitikáját, nem pedig az amerikai demokratákét másolnia. Több EU-s ország vezetője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is kritizálta a magyar kormányt, mondván, hogy Orbán Viktor békemissziója Oroszország érdekeit szolgálta.