Kettészakad az ország: nyugaton eső, máshol száraz kánikula

A hétvége időjárása nem tartogat nagy meglepetéseket, a már megszokott hőség marad. Nyugaton frissítő záporok és zivatarok érkezhetnek, míg más területeken továbbra is száraz, kánikulai időjárásra kell számítani.

Pénteken a Dunántúlon helyenként záporok és zivatarok várhatóak, melyeket felhőszakadás és erős széllökések kísérhetnek, ezért elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ezekre a területekre. A nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul, míg késő estére 24 és 30 fok közé csökken. Éjszaka a hőmérséklet 18 és 23 fok között várható, de az északkeleti, szélvédett helyeken akár 15, 17 fok is lehet.

A Dél-Alföldön a napi középhőmérséklet 29 foknál is magasabb lehet, míg az Északi-középhegységben és a Nyírségben 27 fok alatt maradhat. A Dunántúlon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket felhőszakadás, erős széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Szombaton a felhőzet tovább növekszik, keleten több, nyugatabbra kevesebb napsütésre lehet számítani, és elszórtan eső, zápor is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat. A Dunántúlon és a középső országrészben, később keleten és északkeleten is többfelé várható eső, zápor, zivatar, a legtöbb eső nyugaton eshet. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet, a hajnal üdébb lesz, 15-22 fok között alakulnak a minimumok.

Vasárnap többnyire napos időre van kilátás, de keleten erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A légmozgás mérsékelt marad, a hőmérséklet hajnalban 13 és 21, délután 29 és 35 fok között várható. A Balaton-átúszás napján a reggeli órákban élénk északi, északkeleti szél várható, ami fokozatosan mérséklődik és változó irányúvá válik. Eleinte erősen felhős lesz az ég, majd csökken a felhőzet és a napsütést a délutáni óráktól átmeneti gomolyfelhő-képződés zavarja meg. A parton a reggeli léghőmérséklet 23 fok körül, a legmagasabb délutáni 30 fok körül alakul, míg a víz hőmérséklete 26-27 fok körül várható.

Akiknek megfelelő a vasárnap, azoknak nincs dolguk, a nevezés automatikusan érvényes arra a napra. Akik nem tudnak menni vasárnap, azoknak visszatérítik a nevezés díját. Akik eddig nem jelentkeztek, de a kiesők helyett vasárnap mégis mennének, azoknak ma 14 órától újra kinyitják a nevezési felületet, ahol legkésőbb szombat 12 óráig lehet nevezni a vasárnapi versenyre.

A jövő hét elején erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, hétfőn nyugaton, később a keleti területeken is záporossá, viharossá változik az időjárás. Az északi-északnyugati szél megerősödik, a maximumok 28-36 fok között alakulnak majd. Kedden és szerdán is hasonló időjárásra számíthatunk, az élénk északias szelet időnként erős lökések kísérhetik, a hajnali 14-22 fokról délutánra 26-32 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A mostani előrejelzések szerint csütörtök lehet az első nap, amikor 30 fok alá csökken a hőmérséklet, egészen pontosan a napi maximumok 24-29 fok között alakulnak. Aznapra a HungaroMet napsütéses időt jósol, amit csak gomoly- és fátyolfelhők zavarhatnak meg.