Árpád hídi gyorshajtások: Több mint 2500 eset egy év alatt

Az Árpád hídon továbbra is jelentős a gyorshajtók száma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) adatai szerint egy év alatt több mint 2500 gyorshajtót értek tetten. A rendőrség fokozott ellenőrzéseket vezetett be, és civil autókat is bevetnek a gyorshajtás visszaszorítása érdekében.

Az elmúlt egy év során a BRFK által végzett rendszeres ellenőrzések során 2538 felvételt készítettek sebességtúllépésről az Árpád hídon. A gyorshajtók többsége 86 és 95 km/óra közötti sebességgel haladt, de volt, aki 161 km/órás rekordsebességgel száguldott át a hídon, amiért 260 ezer forintos bírságot kapott. Az elmúlt négy napban összesen 103 gyorshajtót fogtak el, a rekorder 129 km/órával száguldott.

Dr. Lénárt Krisztián r. alezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának megbízott vezetője szerint a gyorshajtások száma és mértéke nem kiugró a főváros más részeihez képest, figyelembe véve az Árpád híd nagy forgalmát. Ennek ellenére a rendőrség új sebességmérési pontokat jelölt ki, és a hatósági jelleggel nem ellátott rendőrautókat is rendszeresen használják menet közbeni ellenőrzésekre.

Az utóbbi négy napban összesen 103 gyorshajtót fogtak el a rendőrök, akik közül tízet a helyszínen állítottak meg a mozgó autóból végzett traffipaxos ellenőrzés után. A megállított autósok összesen közel 450 ezer forint közigazgatási bírságot és 36 közlekedési előéleti pontot kaptak.

A BRFK közlekedési főosztályának megbízott vezetője, Dr. Lénárt Krisztián r. alezredes bejelentette, hogy a hét minden napján, a nap 24 órájában mérhetik a sebességet az Árpád hídon, és a civil autókat is bevetik a gyorshajtók ellen. A hídon eddig is mértek, de az elmúlt időszak halálos balesetei, mint például a tavaly nyáron történt, egy spontán kialakult közlekedési versenyből adódó baleset, amelyben egy vétlen kerékpáros meghalt, és a július 3-án történt lopott taxival okozott baleset, amelyben az elkövető mellett két vétlen ember is meghalt, továbbá egy kanyarodó autós által elütött kerékpáros súlyos sérülése miatt fokozzák az ellenőrzést.

A gyorshajtások elleni harcban tehát a rendőrség nem kíméli az eszközöket, és a jövőben is számítani lehet az álló és mozgó autóból végzett ellenőrzésekre. Az Árpád hídon történt balesetek és a gyorshajtások visszaszorítása érdekében a rendőrség minden rendelkezésre álló módszert bevet a közlekedésbiztonság növelése érdekében. Dr. Lénárt Krisztián r. alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a közlekedés társasjáték, ezért azt kérik, hogy egymásra figyelve, a KRESZ szabályait betartva közlekedjenek az emberek, mert "mindenkit hazavárnak".

A rendőrség szerint nem kirívóan magas a sebességtúllépés mértéke az Árpád-hídon a város más, hasonló adottságokkal rendelkező útszakaszaihoz képest. Állandó ellenőrzést ígérnek, ám ezt nem telepített traffipaxokkal, hanem civil autókból való méréssel valósítják meg. A fix sebességmérő kamerák üzemeltetéséhez szükséges állványokat már felszerelték a Népfürdő utcai fel- és lehajtónál, ám hogy ezek mikor fognak ténylegesen működni, még nem tudni.

A rendőrség további kérdésekre elmondta, hogy a civil autókkal más szabálysértést is ellenőriznek, mint például azt, ha valaki nem adja meg az elsőbbséget, vagy az irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat megsérti. Arról is beszélt, hogy a gyorsulási versenyek megfékezésére rendelkezésükre állnak olyan technikai eszközök, amelyekkel akár hanghatást, vagy rövidtávú gyorsulást is tudnak mérni. A térfigyelő kamerák felvételeit pedig akkor tudják majd felhasználni, amikor meg tudják állapítani a jogsértő személyét.