Red Bull: Pérez szerződésének titkos záradéka és a Magyar Nagydíj első szabadedzése

Sergio Pérez szerződésében egy olyan záradék található, amely lehetővé teszi a Red Bull számára, hogy még az idei szezonban megváljon tőle, ha nem teljesít a megfelelő szinten.

A Red Bull Formula–1-es csapatának tanácsadója, Helmut Marko nem cáfolta, hogy létezik egy teljesítménnyel kapcsolatos záradék Pérez szerződésében, amely szerint a csapat felbonthatja a szerződést, ha a mexikói pilóta több mint 100 ponttal és 5 bajnoki helyezéssel marad el csapattársától, Max Verstappentől. Jelenleg 137 pont és 5 helyezés a különbség közöttük. A nyári szünet után, ha Pérez nem javít, a Red Bull léphet is ebben az ügyben. Pérez májusban hosszabbított szerződést a csapattal, így a következő versenyeken, mint például a Magyar és a Belga Nagydíjon, kiemelten fontos lesz a teljesítménye.

A Red Bull fiókcsapatában, az RB-ben versenyző Daniel Ricciardo a Hungaroringen úgy fogalmazott, hogy „szét kell rúgnia pár hátsót” a nyári szünetig, hogy előléptessék. Ez arra utal, hogy kiemelkedően kell teljesítenie, hogy figyelembe vegyék az előléptetését. Amennyiben Pérez távozna, a szakértők szerint nagyobb esély van arra, hogy a másik RB pilótája, Cunoda Juki vagy Liam Lawson kapjon lehetőséget Verstappen csapattársaként.

A Magyar Nagydíj első szabadedzésén azonban Pérez nem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani, végül a 11. helyen zárta a gyakorlást. A Red Bull fejlesztésekkel érkezett Magyarországra, de a csapat mexikói pilótájának lemaradása közel egy másodperc volt az első szabadedzésen.

A Red Bull másik pilótája, Juki Cunoda, a Magyar Nagydíj előtt pingpongleckét vett a magyar asztalitenisz legendáktól, Gergely Gábortól és Jónyer Istvántól, valamint az Európa-bajnok Póta Georginától. A Hungaroring paddockjában felállított pingpongasztalnál több Forma-1-es versenyző is kipróbálta már a játékot, köztük a Ferrari versenyzői, Charles Leclerc és Carlos Sainz, valamint a Stake F1 kínai versenyzője, Csou Kuan-jü, aki Jónyer Istvánnal és Klampár Tiborral, a magyar asztalitenisz világbajnokokkal mérette meg magát. Cunoda az első szabadedzésen nem figyelte a tükrét, így a mögötte érkező George Russell majdnem nekiment hátulról az egyes kanyar után.

Carlos Sainz, a Ferrari spanyol pilótája nyerte a 39. Formula–1-es Magyar Nagydíj első szabadedzését a Hungaroringen, Max Verstappen futotta a második leggyorsabb időt, a harmadik Charles Leclerc lett a másik Ferrarival. A második gyakorlás 17:00 órakor kezdődik. Az előző két versenyen győzedelmeskedő Mercedes előzetesen nem tudta, hogyan viselkedik majd az autója a rekkenő hőségben, a Ferrarinál pedig abban bíztak, hogy jól mennek majd, hiszen a Hungaroringhez karakterisztikájában hasonlító monacói pályán Charles Leclerc nyerni tudott.