Szigorú szabályok az iskolákban: itt a törvényjavaslat

A magyar kormányzat törvényben korlátozná a mobiltelefonok és egyéb telekommunikációs eszközök használatát az iskolákban, a Belügyminisztérium által benyújtott jogszabálytervezet értelmében. A törvényjavaslat részletei szerint a tiltott és használatában korlátozott tárgyak körét, valamint azok kezelésére vonatkozó eljárásrendet határoznák meg az oktatási intézményekben.

A tervezet szerint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, a szabálysértési és büntető törvények szerint büntetendő tárgyak, valamint a 18 év alattiak számára nem értékesíthető termékek nem vihetők be az intézményekbe. A használatában korlátozott tárgyak közé tartoznak a mobiltelefonok, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök, amelyeket a tanítási nap kezdetén kell leadni, és az intézmény házirendjében meghatározottak szerint tárolni.

A kormányrendelet-tervezet célja a köznevelési intézményekben az erőszakos cselekmények megelőzése és a tanulók testi, lelki egészségének megóvása. A törvényjavaslat 2024. szeptember 1-től lépne hatályba, és a kormány honlapjára már fel is került a tervezet, amely a társadalmi egyeztetést követően hamar életbe léphet.

A tiltott tárgyak közé tartozik többek között a csúzli, energiaital, és a fegyverek széles skálája, mint például a dobócsillag vagy a gázspray. Az okosórák és mobiltelefonok egész napra elzárandók lennének, és csak az igazgató vagy a pedagógus engedélyével használhatók oktatási célból.

A tanulók csomagjainak és tárolóhelyiségeinek átvizsgálására is sor kerülhet, ha gyanú merül fel a tiltott tárgyak birtoklására. A rendelet-tervezet szerint a pedagógusok és az iskolaőrök jogosultak a szabályok betartásának ellenőrzésére, a tárgyak átvételére és visszaadására, valamint a tárgyak megőrzésére vonatkozó szabályok meghatározására.

A kormányrendelet-tervezet szerint a tiltott tárgyakat a pedagógus átveszi a tanulótól, ha az engedély nélkül tartja birtokában. A tanulóknak igazolniuk kell, hogy nem rendelkeznek tiltott tárggyal, és ebben az esetben értesíteni kell a rendőrséget és a tanuló szülőjét is.

A jogszabálytervezet a Belügyminisztérium által került előterjesztésre, és a kormányrendelet-tervezet a júniusban elfogadott törvény alapján készült, amely felhatalmazást adott a kormánynak a tiltott és korlátozott tárgyak meghatározására. Az intézkedések hatását a közoktatás helyzetére azonban a tervezet nem részletezi.

Az Igazságügyi Minisztérium épp egy hete tett közzé egy rendelettervezetet, amiben pontosan meghatározzák, milyen tartalmú energiaitalokat nem lehetne 18 éven aluliaknak eladni a jövőben. A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, ha ebben a formában életbe lép, azzal gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

A korlátozás az általános iskolák 1-8. évfolyamán tanulókra, a gimnáziumokban 5-12. évfolyamán tanulókra és a szakgimnáziumok 9-13. évfolyamán tanulókra is vonatkozik. A tervezet arra is kitér, hogy ha arra utaló információ merül fel, hogy a tanuló a nevelési-oktatási intézmény területén tiltott tárgyat vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart birtokában, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni.