Kötelezővé válik a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A magyarországi akkumulátorgyárak számára kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálati eljárás, amely az összes akkumulátortípus és részegységeik gyártására, valamint az akkumulátorhulladék kezelésére vonatkozik, jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

A környezetvédelmi engedélyezési eljárás módosítása egy egységes hatósági gyakorlatot és kiszámíthatóbb, rövidebb eljárást hivatott biztosítani. Az intézkedés célja a magyar emberek egészségének védelme és a környezetvédelmi célkitűzések erősítése. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a lítium-ion akkumulátorok megjelenése és terjedése miatt vált szükségessé a környezetvédelmi engedélyezési eljárás felülvizsgálata és egységesítése.

Az akkumulátorgyártás jelenleg előzetes vizsgálatköteles tevékenység, azaz a környezetvédelmi hatóság dönt arról, hogy a tervezett beruházás jelentős környezeti hatással jár-e. Az utóbbi időszakban több esetben is szükségessé vált a környezeti hatásvizsgálati eljárás, ami alátámasztja az ilyen jellegű kötelezettségek szükségességét.

A kormányrendelet tervezett módosítása értelmében az új eljárások során minden akkumulátortípus és részegységei gyártása, valamint hulladékainak előkezelése és hasznosítása környezeti hatásvizsgálatköteles tevékenységnek minősül majd. A javaslat kifejezetten az akkumulátorgyártásra és azzal összefüggő tevékenységekre terjed ki, beleértve a katód, anód, elektrolit, szeparátor fólia gyártását is.

Az új szabályozás előzményeként a kormány július elsejétől egy új környezetvédelmi hatóságot hozott létre, amely az elsőfokú hatóság és a másodfokú bírósági felülvizsgálati lehetőség közé ékelődött be. Ez lehetővé teszi, hogy az államigazgatáson belül kezelhetőek legyenek azok a helyzetek, amikor egy beruházás környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban hiányosságok merülnek fel, vagy a környezeti hatásvizsgálatok során problémák adódnak.

Az egyik legkirívóbb eset a gödi Samsung-gyáré volt, amely azt állapította meg, hogy ha a kormányhivatal valóban betartatná a gödi Samsung környezethasználati engedélyének felfüggesztéséről szóló bírósági végzést, akkor a gyár kapacitása legfeljebb 1,38 százalékán működhetne, azaz 72 gyártósorból 71-et le kellene állítania.