Magyar EP-képviselők bizottsági helyei az Európai Parlamentben

A Fidesz-KDNP és az újonnan alakult Tisza Párt képviselői fontos bizottsági helyeket szereztek az Európai Parlamentben, míg a baloldali képviselők is meghatározó bizottságokban kaptak szerepet.

A pénteki plenáris ülésen kihirdették az Európai Parlament 10. jogalkotási ciklusának bizottsági és albizottsági tagjait. A Fidesz-KDNP (Patrióták Európáért) képviselői közül többen is jelentős bizottságokban kaptak helyet. Deutsch Tamás a Költségvetési, Költségvetési Ellenőrző és Regionális Fejlesztési Bizottságokban fog helyet foglalni, Ferenc Viktória a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság, valamint a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság tagja lett. Gál Kinga a Külügyi Bizottságban, Győrffy Balázs pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, valamint a Halászati Bizottságokban dolgozik tovább.

A Tisza Párt képviselői, mint az Európai Néppárt (EPP) tagjai, szintén fontos pozíciókat töltöttek be. Dávid Dóra a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságban, Gerzsenyi Gabriella a Regionális Fejlesztési Bizottságban, Kollár Kinga a Költségvetési Ellenőrző és Gazdasági és Monetáris Bizottságokban, Kulja András Tivadar a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságban és a Közegészségügyi Albizottságban, Lakos Eszter az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságban, míg Tarr Zoltán a Kulturális és Oktatási, valamint a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságokban kapott helyet.

A baloldali képviselők közül Dobrev Klára a Regionális Fejlesztési és az Alkotmányügyi Bizottság tagja lett, Molnár Csaba pedig a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban tevékenykedik.

A Fidesz-KDNP további képviselői is meghatározó szerepet kaptak: Győri Enikő a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban, a Gazdasági és Monetáris Bizottságban, valamint az Adóügyi Albizottságban, Gyürk András az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságban, Hölvényi György a Fejlesztési Bizottságban, László András az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban és az Emberi Jogi Albizottságban, Schaller-Baross Ernő a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságban és az Alkotmányügyi Bizottságban, Szekeres Pál a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban és a Petíciós Bizottságban, Vicsek Annamária pedig a Kulturális és Oktatási Bizottságban fog helyet foglalni.

A Tisza Párt további képviselői között Magyar Péter a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságban és az Alkotmányügyi Bizottságban kapott szerepet.

A Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna az ESN frakcióban a Kulturális és Oktatási Bizottságban vállalt munkát.

Valamennyi bizottság július 23-án, kedden tartja alakuló ülését, ahol a képviselők megválasztják az adott bizottság elnökét és alelnökeit.