Orbán Viktor fizetése kiemelkedik az EU kormányfői között

Orbán Viktor évi bruttó több mint 191 ezer eurót keres, ami 9,5-szöröse a magyar átlagbérnek, ezzel az aránnyal rekorder az Európai Unióban.

Az Átlátszó összehasonlítása szerint a régióban és az EU-ban is kiemelkedően magas Orbán fizetése az átlaghoz képest. Robert Fico szlovák miniszterelnök 7,6-szorosát, Petr Fiala cseh kormányfő pedig 6,1-szeresét keresi az átlagbérnek. Donald Tusk lengyel miniszterelnök fizetése kevesebb, mint fele Orbánénak, 3,6-szorosa a lengyel átlagnak. Máltán a legkisebb a különbség, ott a kormányfő fizetése csak 2,3-szorosa az átlagbérnek. Németországban és Ausztriában a legmagasabbak a kormányfői fizetések, Olaf Scholz évi 348 ezer eurót, Karl Nehammer pedig 306 ezer eurót keres, ami 5,9-szer, illetve 5,3-szor több, mint az átlagpolgároké. Macron francia elnök fizetése viszont csak 4,3-szorosa az átlagbérnek.

Orbán fizetése a miniszterelnöki tiszteletdíjból és az országgyűlési képviselői fizetésből tevődik össze, mindkét összeg jelentősen emelkedett az elmúlt években. A miniszterelnöki bónusz 2010 óta nem változott, de a képviselői fizetés 2018 óta a bruttó átlagbér háromszorosa, ami 2023-ban 1,71 millió forint volt. A magyar kormányfő fizetése évekig változatlan volt, majd egy 2022-es törvénymódosítással emelte meg az Országgyűlés.

Az EU-ban hét kormányfő keres többet bruttó összegben, mint Orbán, de ha az átlagbérekhez viszonyítjuk, akkor ő áll az élen. A bolgár kormányfő évi bruttó 67 452 eurót kap, ami csak harmada Orbán fizetésének és 4,8-szorosa az átlagbérnek. A dán kormányfő évi fizetése csak 4200 euróval több, mint Orbáné, de ott a kormányfő csak 2,7-szer többet keres az átlagnál, hasonlóan Szlovéniához, ahol a kormányfő évi bruttó fizetése 76 586 euró.

Az EU 27 tagállamából 20-ban az átlagbér és a kormányfői fizetés közötti különbség ötszörös szorzó alatt van. Orbán Viktor fizetése az idei évben havi bruttó 6,3 millió forintra emelkedett, ami kétszer annyi, mint a spanyol, és háromszor annyi, mint a bolgár kormányfőé. Miniszterei, államtitkárai fizetéséről Orbán dönt.