Az ukrajnai konfliktus és egy német állampolgár halálos ítélete Fehéroroszországban

A brit védelmi minisztérium friss térképet tett közzé az ukrajnai frontvonalakról, miközben Fehéroroszországban halálra ítéltek egy német katonaorvost terrorcselekmény vádjával.

A brit védelmi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozta az ukrajnai harcok jelenlegi állását bemutató katonai hírszerzési térképét. A térkép sötétpiros és világospiros színekkel jelöli azokat a területeket, amelyeket az orosz erők 2022. február 24-e előtt, illetve a teljeskörű háború kitörése óta foglaltak el. A jelenlegi orosz támadások helyét és irányát piros nyilak, az orosz hadseregcsoportok elhelyezkedését pedig körökbe rajzolt kis orosz zászlók mutatják.

A brit védelmi minisztérium a háború kezdete óta rendszeresen közzéteszi az ilyen jellegű térképeket, és szinte napi rendszerességgel ad ki hírszerzési jelentéseket.

Ezzel párhuzamosan, Fehéroroszországban egy német állampolgárt, Rico Kriegert, aki 30 éves katonaorvosként dolgozott, terrorizmus, zsoldostevékenység, szélsőséges szervezet létrehozása és robbantások szervezésével vádoltak meg, és halálra ítéltek. A Vjaszna Emberi Jogi Központ szerint Krieger ügye összefüggésbe hozható a Kasztusz Kalinouszki nevű zászlóaljjal, amely az ukrajnai háborúban harcoló, Ukrajnába emigrált fehérorosz katonákból áll.

Krieger 2022 novemberében került letartóztatásba, és halálos ítéletét 2024. június 24-én hozták meg a minszki bíróságon. Fehéroroszországban a kivégzéseket titkos időpontban lőfegyverrel hajtják végre, az elítéltek holttestét pedig nem szolgáltatják vissza családjuknak, hanem ismeretlen helyen temetik el. Fehéroroszország, Aljakszandr Lukasenka vezetése alatt, az utolsó olyan ország Európában, ahol még alkalmazzák a halálbüntetést.

A berlini külügyi tárca pénteken közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés "kegyetlen és embertelen formája a büntetésnek", amelyet Németország minden körülmények között elutasít, és világszerte küzdenek ennek a büntetési formának az eltörléséért. A külügyminisztérium és a minszki nagykövetség konzuli segítséget nyújtanak az érintettnek, illetve intenzíven fellépnek érdekében a fehérorosz hatóságoknál.