Globális informatikai zavar okozott fennakadást Ferihegyen

A Crowdstrike kiberbiztonsági cég hibás szoftverfrissítése nemzetközi szinten jelentős repülési késéseket és járattörléseket eredményezett, amely Ferihegyen is érzékelhető volt.

A hvg.hu által szemlézett flightaware.com statisztika szerint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren összesen 110 késés és 12 járattörlés történt a Crowdstrike hibája miatt. Nemzetközi szinten a zavar 27 075 repülő késését és 2 797 járat törlését okozta.

A legnagyobb fennakadás az Egyesült Államokban volt tapasztalható, ahol 4 473 késést és 1 680 járattörlést regisztráltak, és az ország teljes légiforgalmát érintette az informatikai hiba. Az esemény nem csak a légiközlekedést érintette, hanem egészségügyi szolgáltatásokat, rendőrségi kommunikációs rendszereket, bankokat és tömegtájékoztatási intézményeket is, így minden idők egyik legnagyobb informatikai kimaradásaként tartják számon.

George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója már néhány órával a történtek után jelezte, hogy valóban ők hibáztak, és a hibát azóta javították is, tehát nem hekkertámadás áll az eset mögött. Kurtz hangsúlyozta, nagyon sajnálják a történteket, és elmondta, hogy "néhány rendszer esetében ez eltarthat egy ideig, és nem fog automatikusan helyreállni. De a küldetésünk biztosítani, hogy minden ügyfél teljes mértékben helyreálljon".

A Blikk beszámolója szerint tegnap ausztrál bankok, kereskedelmi cégek, majd amerikai légitársaságok némelyike azzal szembesült, hogy a Microsoft Azure szolgáltatások kiesése miatt nem működnek. Mára kiderült, hogy egy széles körben használt kibervédelmi szoftver hibája miatt váltak használhatatlanná egyes Windowst futtató számítógépek világszerte, így Magyarországon is.