Fél év alatt felépült Magyarországon egy paksi blokknyi naperőmű

Az idei év első felében jelentősen, mintegy tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény Magyarországon, ezzel elérve a 7 gigawattot, ami egy Paksi Atomerőmű blokkjának teljesítményével ér fel.

Az Energiaügyi Minisztérium Facebook-posztja és a MAVIR friss adatai szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe hazánkban. Az ipari létesítmények részesülnek a legnagyobb arányban ebből a kapacitásból, 3678 megawattal, míg a háztartási méretű kiserőművek együttes kapacitása közel 275 ezer egységet számlálva 2514 megawattot tesz ki.

A 50 kW feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatttól. A saját célra termelők kapacitása további 520 megawatt.

Az elmúlt években tapasztalható lendületes növekedés eredményeként Magyarország hat évvel a tervezettnél korábban, már 2024 tavaszára elérte a korábban 2030-ra kitűzött 6 gigawattos célkitűzést. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a következő évtized elejére már 12 gigawatt beépített teljesítményt irányoz elő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2010 és 2022 között a napelemek beépített teljesítőképessége 2 megawattról (MW) 4235 MW-ra emelkedett. Magyarország a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb napenergia arányt érte el az áramtermelésben 2023-ban.

A kormány a már futó programokban 230 milliárd forinttal ösztönzi a zöldenergia fokozott és hatékonyabb hasznosítását. A Napenergia Plusz Program keretében több mint 25 ezer család vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát, amely a támogatott fejlesztések nagyobb számban 2024 második felében készülhetnek el. A nyertesek a napelem és energiatároló egyidejű telepítésével saját célra termelhetnek zöldenergiát, így önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken.

Ugyanakkor a naperőművi kapacitások gyors bővülése mellett a szükséges hálózatfejlesztések elmaradása miatt a kormány korlátozta a háztartási rendszerek csatlakozását, és az árelszámolást is átalakították, ami miatt jelenleg határeset, hogy egy háztartás számára megéri-e napelemes rendszert telepíteni.