Az orosz Lukoil olajszállításainak ukrajnai blokkolása válsághelyzetet jelent

Az orosz Lukoil olajszállításainak ukrajnai blokkolása válsághelyzetet jelent, ami fájdalmas az orosz olaj vásárlóinak, de Oroszország nem tud mit tenni, mivel az ukránok politikai döntést hoztak – mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a Barátság II. olajvezetéken kialakult helyzet nem technikai, hanem politikai döntés eredménye, és hogy nincs lehetőségük kapcsolatba lépni a tranzitot biztosító ukrán vállalatokkal. Peszkov szerint a helyzet válságos a kőolajcímzettjeik számára, de ez nem rajtuk múlik.

A Reuters tudósítása szerint a Kreml szóvivője kifejtette, hogy bár tudják, a Magyarország és Szlovákia felé megszakadó Lukoil-szállítások súlyos következményekkel járhatnak, de háborúban álló felekként nem tárgyalhatnak az ukrán politikai vezetéssel erről a kérdésről.

A hírügynökség forrásai szerint a szlovákok felé radikálisan csökkent az olajszállítmányok mennyisége a korábban tervezetthez képest, Magyarország felé mérsékelt volt a csökkenés, míg a csehek felé a tervezett mennyiségek áramlottak.

Ukrajna a múlt hónapban szigorúbb szankciókat léptetett életbe a Lukoil ellen, és megtiltotta a tranzitforgalmat, így nemcsak Magyarországra, de Szlovákiába sem tud szállítani olajat a társaság. Peszkov kijelentése szerint a döntés politikai szinten született, és nincs párbeszéd, ami miatt a helyzet válságos a címzettjeik számára.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere egy budapesti sajtótájékoztatón reagálva az orosz szóvivő nyilatkozatára, elmondta, hogy "az ukrán döntés Magyarország és Szlovákia kőolajellátásának biztonságát elég erőteljesen veszélyezteti hosszú távon". A miniszter hozzátette, hogy "most különböző átmeneti megoldásokkal tudtuk stabilizálni a szállítást, ami most megoldott, de ezek az átmeneti megoldások már középtávon sem működnek", így tehát addig kellene valamilyen megoldást találni. Szijjártó Péter jelezte, hogy kérték az ukrán kormány segítségét, de ez valahol félúton elakadt.

A TASS hírügynökség kiemeli, hogy a szlovák gazdasági minisztérium korábban megerősítette, hogy a Lukoil olajszállításait felfüggesztették, miután Kijev feketelistára tette a vállalatot. A szállítások elmaradása kritikusan érintheti a Mol tulajdonában lévő Slovnaft pozsonyi finomítójának működését, ahol a finomított olaj nagyjából kétharmada Oroszországból származik, melyet az ukrán területen futó Barátság vezetéken keresztül szállítanak.

Oroszország a szankciók ellenére továbbra is szállíthat kőolajat a tengerparttal nem rendelkező uniós országokba, köztük Magyarországra és Szlovákiába, a Barátság vezetéken keresztül.