Új kormányrendelet-tervezet az iskolákban: Mobiltelefonok és okosórák a tiltólistán

Szeptemberben jelentős korlátozások léphetnek életbe a magyar iskolákban egy új kormányrendelet-tervezet értelmében, amelynek célja az erőszakos cselekmények megelőzése és a tanulók testi, lelki egészségének védelme.

A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint a köznevelési intézményekben több eszközt is tiltani fognak, beleértve a mobiltelefonokat és az okosórákat is. A tiltásokat egy korábban elfogadott törvény alapján, amely felhatalmazást ad a kormánynak az iskolák és kollégiumok számára tiltott tárgyak meghatározására, már az idei tanév kezdetétől alkalmaznák. A tiltott tárgyak közé tartoznak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő tárgyak, valamint azok a termékek, amelyeket 18 év alattiak nem vásárolhatnak meg, mint például az energiaitalok.

A "használatában korlátozott" tárgyak kategóriájába esnek a telekommunikációs eszközök, mint például a mobiltelefonok, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök, valamint az internetelérésre alkalmas okos eszközök. Az ilyen eszközök használata az általános iskolákban, gimnáziumokban, szakgimnáziumokban, kollégiumokban, alapfokú művészeti iskolákban és szakiskolákban a tanítási nap, illetve a foglalkozások ideje alatt lesz tiltott.

A kormányzat lehetőséget biztosít arra, hogy az igazgató vagy a pedagógus engedélyezze a korlátozottan használható eszközök és tárgyak birtoklását és használatát, de ezt az engedményt adó pedagógusnak vagy intézményvezetőnek rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben.

A tervezet indoklása szerint a tiltások a köznevelési intézményekben az erőszakos cselekmények megelőzését és a tanulók testi, lelki egészségének megóvását szolgálják. A kormány a júniusban elfogadott törvény alapján szerzett felhatalmazást arra, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

A tiltott tárgyak között szerepel többek között: 8 centiméter szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz; dobócsillag; rugóskés; felajzott íj; szigonypuska; parittya; csúzli; ólmosbot; gázspray, elektromos sokkoló; mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek; alkohol; dohánytermék; energiaital; kábítószer.

A korlátozottan használható tárgyakat a tanítási nap kezdetén le kell majd adni, és ezalatt a tárgyat elzárt helyen kell tárolni. Az átvett tárgyat az átvétel időpontja szerinti állapotban kell visszaadni.

Ha a tanulónál tiltott tárgy van a nevelési intézmény területén, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni azzal, hogy felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, és ezzel egyidejűleg értesíti a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt, az általános rendőri szervet, és a tanuló szülőjét. Ha arra utaló információ merül fel, hogy a tanuló nevelési-oktatási intézmény területén tiltott tárgyat vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart birtokában, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni azzal, hogy elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására, és – amennyiben felszólítás ellenére a tárgyat nem adja át – felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott vagy használatában korlátozott tárgy nincs a birtokában. Ha a tanuló tiltott tárgyat, vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül birtokában tartja a tanítás vagy a kollégiumi foglalkozás időtartama alatt, azt a tanulótól a pedagógus átveszi.

A kormányrendelet-tervezet szerint a tiltott és korlátozott tárgyak listáját a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó rendeleti kormányzási gyakorlat végett már 2024. szeptember 1-jén életbe lépne.