16 évre ítélték Evan Gershkovich amerikai újságírót Oroszországban

Egy orosz bíróság kémkedés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélte Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal tudósítóját. Az amerikai állampolgárságú újságírót tavaly márciusban tartóztatták le Jekatyerinburgban, és az ügyészek szerint a CIA megbízásából gyűjtött titkos információkat egy olyan cégről, amely az ukrajnai háborúban használt harckocsikat gyárt.

Gershkovichot eredetileg 18 év börtönbüntetésre akarták ítélni, de végül 16 év szigorított fegyházban töltendő büntetést kapott. Büntetését abban a fegyházban kell majd letöltenie, ahol korábban Alekszej Navalnij ellenzéki politikus is raboskodott. Evan Gershkovich az első amerikai újságíró a hidegháború óta, akit kémkedés gyanúja miatt tartóztattak le Oroszországban.

Az újságíró és a Wall Street Journal is következetesen tagadja a vádat, és politikai töltetű pernek tartják az eljárást. Gershkovich mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, és ügyében korábban számos független orosz újságíró és egykori kollégái is kiálltak mellette. A Guardian szerint a 32 éves Gershkovich pénteken egy zárt ülésen tagadta a vádakat és ártatlannak vallotta magát.

Felmerült, hogy Gershkovich pere lehetőséget teremthet egy fogolycserére, amely során az oroszok visszakaphatják a Berlinben Zelimhan Hangosvilit kivégző gyilkost. A rendkívül rövid idő alatt lezajlott per sokak szerint reményt ad a fogolycserére, és erre már Vlagyimir Putyin is utalt a Tucker Carlsonnak adott februári interjújában. Az orosz elnök akkor azt mondta, folynak a tárgyalások a cseréről. Utalt arra is, hogy Oroszország Gershkovichot Vagyim Kraszikovra cserélné, aki 2019-ben Berlinben meggyilkolt egy csecsen aktivistát, és azóta német börtönben ül.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán azt állította, hogy Moszkvának „megcáfolhatatlan bizonyítéka” van, hogy az újságíró részt vett a kémkedésben, de a tárcavezető részleteket nem közölt. Gershkovichot a hírhedt moszkvai Lefortovo börtönben tartották fogva, de Jekatyerinburgban állították bíróság elé.

Az amerikai külügyminisztérium és az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége is nevetségesnek minősítette a vádat, hangsúlyozva, hogy Gershkovich újságíróként tevékenykedett, és az orosz hatóságok nem tudtak bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy bűncselekményt követett volna el. Az orosz hatóságok semmi olyat nem hoztak nyilvánosságra, ami bűnösségre utalna, és egyes vélemények szerint csak azért tartóztatták le, hogy aztán elcseréljék a nyugati börtönökben fogva tartott orosz hírszerzőkért és merénylőkért.