Macron-párti elnök marad a francia nemzetgyűlés élén

A francia képviselők csütörtök este újraválasztották a nemzetgyűlés elnökének az államfői táborhoz tartozó Yael Braun-Pivet-t, miután Emmanuel Macron centrista pártszövetsége megállapodást kötött a hagyományos jobboldali Köztársaságiakkal.

A nemzetgyűlés elnökének személye körül született megállapodás tovább csökkentette az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában élen végzett Új Népfront nevű baloldali szövetség kormányalakítási esélyeit. A radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a kommunisták, a zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött választási szövetség még mindig egyedül szeretne kormányozni, annak ellenére, hogy nem rendelkezik a szükséges 289 fős abszolút többséggel a nemzetgyűlésben.

A nemzetgyűlés harmadik legfontosabb tisztségéért hatan indultak, és az alakuló ülésen a leköszönő házelnök, Yael Braun-Pivet a harmadik fordulóban 220 szavazattal végzett az élen, megelőzve a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező baloldal jelöltjét, André Chassaigne-t, aki 213 szavazatot kapott. Chassaigne veresége után természetellenes szövetségnek nevezte az ellene szavazó szövetséget – melyben a centristák a konzervatívokkal fogtak össze a baloldal ellen.

Vincent Jeanbrun, a saját jelöltjét a harmadik fordulóban visszaléptető jobbközép frakció szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: „Teljes mértékben vállaljuk a felelősségünket. Ez azt jelenti, hogy megakadályozzuk az Engedetlen Franciaországot és azokat, akik zűrzavart csinálnak a nemzetgyűlésben, hogy hozzájussanak az elnöki székhez”.

Emmanuel Macron államfő a X közösségi oldalon gratulált Yael Braun-Pivet újraválasztásához, kiemelve, hogy „Mindenki, aki ismeri önt, tudja, hogy biztosítja a vélemények pluralitásának tiszteletben tartását és az érzékenységek sokszínűségének kifejezését”.

Az előrehozott választások eredményeként háromosztatúvá vált a nemzetgyűlés, amely jelenleg 11 frakciót számlál, és egyik blokknak sincs elég mandátuma a kormányzáshoz. A baloldal 190 mandátummal rendelkezik az eddig 151 helyett, Emmanuel Macron Együtt pártszövetsége elvesztette a 246 fős relatív többségét, és most 168 képviselője van, míg a Nemzeti Tömörülésnek a korábbi 89 helyett 143 mandátuma van.

Emmanuel Macron kedden elfogadta Gabriel Attal miniszterelnök és kormánya lemondását, de a leköszönő tárcavezetők a helyükön maradnak ügyvivő minőségben még néhány hétig, feltehetően a párizsi olimpiai játékok végéig.

A nemzetgyűlés elnökének megválasztása előtt a CGT szakszervezet felhívására több százan követelték Párizs belvárosában „a választások tiszteletben tartását”, és azt, hogy a nemzetgyűlés elnöki széke és a miniszterelnöki poszt is a baloldali szövetséghez kerüljön.