Globális informatikai zavarok sújtják a világot

Egy eddig ismeretlen informatikai hiba miatt tömeges leállásokat tapasztalnak világszerte több iparágban, beleértve a repülőtereket, bankokat és a médiát, a Microsoft pedig már vizsgálja az esetet.

A BBC jelentése szerint a repülőgépek nem tudnak felszállni, vasúttársaságok működése bénult meg, és több légitársaság, köztük a Delta, az United és az American Airlines is leállásokról számolt be. A londoni tőzsde szolgáltatásaiban is fennakadásokat észleltek, az LSE közölte, hogy a szabályozói hírszolgálata (RNS) nem tud közleményeket publikálni.

A Bloomberg hírügynökség szerint a műszaki hibák sorozata az Egyesült Államoktól Ázsiáig terjedt, miután a Microsoft online szolgáltatásainak meghibásodásáról érkeztek jelentések. Péntek reggel az American Airlines, a Delta Airlines és a United Airlines járatai váratlanul földre kényszerültek, kommunikációs problémákra hivatkozva, röviddel azután, hogy a Microsoft felhőszolgáltatásaival átmeneti problémák merültek fel.

Az American és a Delta mellett az United Airlines és az Allegiant Air is problémákról számolt be. A Frontier Group Holdings és a SunCountry is üzemzavarokat jelentett. A Frontier korábban azt közölte, hogy a Microsoft egy jelentős műszaki problémája átmenetileg befolyásolta a működését. Az Allegiant honlapja a Microsoft Azure problémái miatt nem volt elérhető. A FlightAware adatkövető adatai szerint csütörtökön 147 Frontier-járatot töröltek, 212 másikat pedig késleltettek, az Allegiant repülőgépeinek 45%-a késett, míg a Sun Country esetében ez az arány 23% volt.

A Reuters beszámolója szerint a Microsoft azt közölte, hogy az üzemzavar csütörtökön este kezdődött, és ügyfeleinek egy része több Azure-szolgáltatással kapcsolatban is problémákat tapasztalt az Egyesült Államok középső régiójában. Pénteken a vállalat már azt közölte, hogy megtalálták a kiváltó okot, a szolgáltatások többsége azóta helyreállt, azt azonban nem zárták ki, hogy egyes ügyfeleknél továbbra is előfordulhatnak problémák.

A Bloomberg szerint a Crowdstrike nevű cég antivírus programjának frissítése akadhatott össze a Windows operációs rendszerekkel, ez állhat a leállások mögött. A Crowdstrike árfolyama 14 százalékot zuhant, miután jelentős kiesést szenvedett el, ami világszerte hatással volt a vállalkozásokra. A cég jelenleg a frissítés globális visszaállításán dolgozik.

Több médiavállalat, technológiai cég és iskola, egyetem is beszámolt róla, hogy a személyi számítógépek bekapcsolása után a felhasználók a Windows 10 kék halálképernyőjével találták szembe magukat. A PC-k a „Recovery” képernyőn akadnak el, amely a következőket írja ki: „Úgy tűnik, a Windows nem töltődött be megfelelően.” Ezt követően a gép újra indítható vagy magától újra indul, de megint csak a kékhalálig jut. A tömeges Windows 10 BSOD-kiesés egy Crowdstrike frissítésnek köszönhető, amelyet a cég is megerősített, és közölte, hogy vizsgálják az okot.

A tőzsdéket is megrengette a világszerte fennakadásokat okozó informatikai probléma. A Microsoft árfolyama 2,8 százalékos mínuszban várja a mai nyitást. Miközben a Crowdstrike beszakadt, más kiberbiztonsági cégek árfolyama emelkedik, a SentinelOne 6,7 százalékkal került feljebb, míg a Palo Alto Networks 2,9 százalékot erősödött, Fortinet 1,1 százalékot emelkedett, a Cloudflare pedig 1,3 százalékos pluszban várja a nyitást.

A légitársaságok részvényei nem látnak jelentős hatást, bár például Ferihegyen a Ryanair és a Wizz Air check-in rendszerei is leálltak, ami késésekhez, torlódásokhoz és jelentősen megnövekedett várakozási időkhöz vezet a repülőtér közleménye szerint. A legnagyobb mínuszban a lutoni székhelyű EasyJet árfolyama van, amely Európa-szerte érintetté vált az üzemzavarokban.

A bankoknál már egyöntetűbb a kép, szinte kivétel nélkül esnek az európai nagybankok részvényei.

További részletek a fejleményekről hamarosan várhatók.