Globális informatikai zavarok sújtják a világot

Világszerte jelentős informatikai problémák okoznak fennakadásokat, amelyek több szektort is érintenek, beleértve a légi közlekedést, a bankokat és a médiavállalatokat. A Microsoft megerősítette, hogy szolgáltatásaikat érintő hiba áll a háttérben, amely Ausztráliától az Egyesült Királyságon át Európáig és Alaszkáig okozott zavarokat.

A Microsoft egyik szolgáltatásfrissítése kapcsán jelentkező hozzáférési problémák miatt világszerte tömeges informatikai leállások tapasztalhatók. Ausztrália különösen súlyosan érintett, ahol többek között repülőjáratokat töröltek, a szupermarketekben káosz alakult ki, és a médiavállalatok hálózatai is leálltak. Az ausztrál belügyminiszter szóvivője szerint a zavarokat a Crowdstrike biztonsági problémája okozta, de nem utalnak kibertámadásra.

Alaszkában a vészhelyzeti szolgálatok érintettek, ahol a 911-es és egyéb nem sürgősségi hívóközpontok nem működtek megfelelően. Sydney repülőterén az indulási információs táblák nem működtek, míg a Jetstar és a Virgin Australia légitársaságok nem tudtak teljes kapacitással működni a "Microsofttal kapcsolatos probléma" miatt. Ausztráliában a boltok fizetési rendszerei is leálltak, a National Australia Bank pedig nehézségekkel szembesült.

Az Edinburgh repülőtér önkiszolgáló becsekkoló kioszkjai szintén offline állapotba kerültek. Németországi és spanyolországi repülőterek is jelentettek problémákat, Berlinben "technikai okokra" hivatkozva töröltek járatokat.

A londoni tőzsde, az ausztráliai fizetési rendszerek, a televíziós adások és a repülőjáratok is érintettek voltak a zavarban. Az amerikai légitársaságok minden járatot földön tartottak, míg a már levegőben lévő gépek továbbra is üzemeltek. A Microsoft operációs rendszerének egy frissítése okozhatta a globális hibákat.

A Microsoft vizsgálja a problémát, amely számos szolgáltatást és alkalmazást érint, beleértve a vasúttársaságokat, hírcsatornákat és repülőtereket is. A Ryanair is figyelmeztetett a lehetséges fennakadásokra, és ajánlották az utasoknak, hogy ellenőrizzék a járatokat érintő információkat az alkalmazásukban.