Pécstől keletre földrengés észlelhető volt

Hétfő reggel 7:10-kor 2,2-es erősségű földrengést rögzítettek Pécstől keletre, körülbelül tizenöt kilométerre. A földrengést az epicentrum közelében élő lakosság is érezhette, bár jelentés még nem érkezett.

Magyarországon a földrengési aktivitás mérsékeltnek számít, nagy földrengések ritkán fordulnak elő. Átlagosan 40-50 évente történik az országban 5-ös vagy annál nagyobb erősségű földrengés. A mostani földmozgást a lakosság is érezhette az epicentrum közelében, de eddig még nem érkezett bejelentés. Nemrégiben Horvátországban történt egy földrengés, amely Magyarországon is érezhető volt, az epicentrum Kaproncától körülbelül 15 kilométerre, a magyar határ közelében helyezkedett el.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma tájékoztatása szerint a földrengést reggel 7 óra környékén lehetett érezni. Az obszervatórium közleménye szerint helyi idő szerint 7 óra 10 perckor keletkezett a földrengés, melynek epicentruma a Baranya megyei Pécstől mintegy tizenöt kilométerre keletre helyezkedett el.

Nagykanizsai földrengés

A Blikk is beszámolt arról, hogy nemrégiben 3,9-es erősségű földrengés volt Ludbreg városától nem messze. A rengést állítólag nemcsak Horvátországban, de Magyarországon is lehetett érezni, különösen Nagykanizsa közelében. A közösségi oldalak bejegyzései és az MTI tudósítója által tapasztaltak szerint több helyen megmozdultak, recsegtek vagy összekoccantak a bútorok, berendezési tárgyak, kilengtek a csillárok.