A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor kiemelte az úszók párizsi teljesítményét

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor dicsérte az úszókat, akik túlteljesítették a várakozásokat a Párizsi Olimpián. A magyar úszók három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek, ezzel az úszás lett a legtöbb sikert arató magyar olimpiai sportág.

A szövetség továbbra is támogatni fogja az olimpiai bajnok Milák Kristófot, Wladár pedig elnézést kért a versenyzőtől egy korábbi, vitatott megjegyzés miatt. Válaszul Hosszú Katinka úszó nyílt levelére, amelyben Milák felkészülésével kapcsolatosan bírálta a szövetséget, Wladár kiemelte, hogy Hosszú is támogatást kapott, annak ellenére, hogy nem felelt meg az olimpiai szabványoknak.

Wladár Sándor hangsúlyozta, hogy bár tűri Hosszú kritikáit, de nem sokáig. A szövetség elnöke megvédte a szövetség által nyújtott támogatást, és kijelentette, hogy a magyar csapat három aranyérmet, két ezüstöt és egy bronzot is nyert Párizsban. Milák Kristóf egy arany- és egy ezüstérmet nyert, míg Kós Hubert és Rasovszky Kristóf egy-egy aranyat, Betlehem Dávid egy ezüstöt, és a 4×-as gyorsváltó a hatodik helyen ért célba. Milák Kristóf nem vett részt az eseményen, de a szövetség továbbra is mellette áll.

A szövetség hivatalos kapcsolattartót kíván kijelölni Milák számára, és bocsánatot kért tőle a korábbi nyilatkozatokért. Ki is emelték a magyar úszósport sikeres generációváltását, új olimpiai bajnokokkal, mint Kós Hubert és Rasovszky Kristóf. A szövetség teljes támogatást nyújtott az olimpikonoknak, beleértve a versenyhelyszín közelében bérelt lakásokat Párizsban.

Kós Hubert úszó hitetlenkedve fogadta az olimpiai bajnoki címet, és már a következő versenyekre koncentrál. Rasovszky Kristóf célja, hogy az év minden nagy versenyén dobogóra álljon. Betlehem Dávid úszó jelenleg pihenőjét tölti partnerével, az olimpia utáni kikapcsolódásra koncentrálva.

Wladár Sándor elmondta, hogy a magyar úszócsapat 39 olimpiai pontot gyűjtött Párizsban, ezzel a magyar delegáció legeredményesebbje lett, és minden idők ötödik legjobb olimpiai szereplését produkálta. Az úszócsapat sikerei a rendszerekben, a programokban rejlenek, és annak az ezerötszáz oktató edző munkájának is a gyümölcse, akik a szövetség kötelékében dolgoznak. Az utánpótlás is jól áll, amit bizonyít az ifjúsági Eb-n elért éremtábla második helyezése és a nyílt vízi úszásban az elmúlt négy évben háromszor elért legeredményesebb csapat cím.

Sós Csaba, a medencés úszók szövetségi kapitánya szerint a generációváltás végbe ment a magyar úszósportban, és a Tokióban negyedik helyezettek, Kenderesi Tamás, Kapás Boglárka és Verrasztó Dávid helyett most két másik sportoló, Németh Nándor és Betlehem Dávid hozta ezt a pozíciót. Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szövetségi kapitánya elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan mindent megkaptak, a lehető legtöbb nemzetközi versenyen indultak, és külföldi edzőtáborokban készültek, ennek a csúcsa volt a párizsi olimpia.

Az olimpiát részt vett úszókat személyesen csak Kós Hubert képviselte, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid online csatlakozott az eseményhez. Kós két nap múlva utazik vissza az Egyesült Államokba, ahol Bob Bowman amerikai edzővel dolgozik tovább, és már a rövid pályás világbajnokságra készül. Rasovszky Kristóf azt tervezi, hogy mindhárom világversenyen dobogóra tudjon állni, míg Betlehem Dávid már párjával, Fábián Bettinával nyaral.

Milák Kristófot is meghívta a szövetség az eseményre, de ő nem vett részt rajta. Wladár a Milák-ügyet „szövevényesnek” nevezte, és elmondta, hogy a sportolóval 2019-ben kötött szerződést, de az utóbbi időben nem voltak tisztában a felkészülésének részleteivel. Az elnök szerint a konfliktus abból adódott, hogy nem voltak megfelelően tájékoztatva, és a holléti nyilvántartás a sportoló egyik legszigorúbban védett magánügye, amelynek tartalmát csak ő és a Doppingellenes Világszervezet ismerheti meg. Az elnök hozzátette, hogy a helyzetet ki fogják értékelni, és Milák Kristóf, ahogy eddig, ezután is mindent meg fog kapni a többi versenyzőhöz hasonlóan, de elvárás, hogy jelöljön ki egy kapcsolattartót és adják le a szakmai tervet.