Pokoli dráma Siófokon: vízbe merült férfi életét mentették meg

A siófoki BAHART kikötőben drámai események zajlottak, ahol a Balatoni Vízirendészet és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően sikerült megmenteni egy vízbe merült férfi életét.

A Balatoni Vízirendészet vasárnap délelőtt kért segítséget a VMSZ-től, mivel a Siófoki BAHART kikötőben egy férfi a vízbe merült. A VMSZ Facebook-oldalán és a hivatalos beszámolójukban közzétett információk szerint a férfi néhány perce merült el a víz alá. A mentőcsapatok azonnal megkezdték a keresést és az újraélesztést, amelynek eredményeképpen a férfi életét sikerült megmenteni.

A mentés során a búvár kolléga már a mentőhajó kifutása alatt felöltözött a búvárfelszerelésbe és összeszerelte a jelölőbójákat, amelyek segítségével gyorsan megtalálta a nem áttetsző vízben, a meder alján rekedt bajbajutottat. A mentőtiszt és mentőápoló kollégák is menet közben készítették elő az újraélesztéshez szükséges egészségügyi felszerelést.

A helyszínre érkezve a vízimentők a szemtanúk segítségét kérték, akik a parton pontosan abba a vonalba álltak, ahol utoljára látták az elmerült férfit. Ennek és a mentőhajó ultrahangos keresőjének köszönhetően rendkívül gyorsan megtalálták a bajbajutottat. A búvárok hamar a felszínre hozták a férfit, ahol a hajó matrózainak közreműködésével megkezdték az újraélesztését a Rupert fedélzetén.

Az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is időben megérkezett a mólóhoz, ahol a férfit a partra emelve együtt folytatták az ellátást a szakemberek, amíg kórházba szállítható állapotba nem került. A Mentőszolgálat keringés-támogatás mellett szállította a férfit kórházba. A mentés sikeres volt, a férfi életét sikerült megmenteni.

A vízimentők emlékeztetnek, hogy egy újraélesztés esetén minden másodperc számít, és a fentihez hasonló helyzetben a legjobb, ha rögtön őket értesítik, vagy a BalatonHelp mobiltelefon alkalmazáson keresztül leadott segélykéréssel, vagy riasztási telefonszámukon, ezen: +36 30 383 8383.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyébként egy civil szervezet, amely állami normatív támogatás nélkül működik. Saját bevételeikből és adományokból tartják fent magukat.