Kínai–magyar gazdasági együttműködés: új projektek a láthatáron

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Kínai Export-Import Bank vezérigazgatóját, Ren Shengjunt fogadta, ahol több közös beruházás került megvitatásra, beleértve a Budapest-Belgrád vasútvonalat és a jövőbeli infrastrukturális projekteket.

Nagy Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője, hivatalában fogadta a Kínai Export-Import Bank vezérigazgatóját és elnök-helyettesét, Ren Shengjunt. A találkozón áttekintették a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat és a bank által finanszírozott Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének aktuális helyzetét.

A megbeszélés során számos lehetséges jövőbeni közös projekt került terítékre, többek között a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, mint a V0 gyűrűút és a budapesti repülőtérre vezető vasútvonalak, a magyar-szerb határátkelők korszerűsítése, valamint a Szerbiába vezető kőolajvezeték és az elektromosautó-töltő hálózat fejlesztésének lehetőségei.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte, hogy a vasútfejlesztés kulcsfontosságú a nettó zéró kibocsátási célok elérésében, különösen az elektromos autók szállításának terén, ahol a vasúti szállítás biztosíthatja a szükséges kibocsátási normák teljesítését.

Magyarország adottságai ideálisak ahhoz, hogy a kínai áruk európai logisztikai központjává váljon, hiszen a földrajzi fekvése kiváló, infrastruktúrája fejlett, és a befektetői környezet versenyképes. A kínai vállalatok már 6400 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg az országban, amelyek közel 25 ezer új munkahelyet teremtettek. Kína Magyarország kilencedik legnagyobb kereskedelmi partnere, és Európán kívül a legfontosabb.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy Kína Magyarország kiemelt gazdasági partnere, és a pénzügyi együttműködést is erősíteni kell. A legnagyobb kínai bankok már jelen vannak az országban, és jó esély van arra, hogy ez a kör tovább bővüljön. Magyarország így pénzügyi téren is Kína kiemelt régiós partnere lehet. A miniszter szerint az ország tovább erősíti gazdasági találkozási pont szerepét, hogy összekapcsolja a keleti és nyugati tőkét, valamint a high-tech technológiát, ezért a pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében a jövőben is rendszeresek maradnak az egyeztetések.