Az operatív törzs ülésezik a tűzijáték idején

A kormány és az operatív törzs számára prioritás, hogy mindenki biztonságban ünnepelhesse Magyarország születésnapját augusztus 20-án. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében említette, hogy az operatív törzs a Szent István-napi rendezvénysorozat egész ideje alatt aktív lesz, és a legfontosabb események napján, augusztus 20-án fizikailag is együtt ülésezik.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 2006-os tragikus események nem ismétlődhetnek meg, mivel az operatív törzs rendelkezésére áll minden szükséges információ, és a döntéshozók képesek beavatkozni vagy szükség esetén leállítani a rendezvényeket, beleértve a tűzijátékot is.

A szakemberek megerősített szolgálattal és kifejezetten erre az alkalomra telepített figyelő-mérő állomásokkal folyamatosan nyomon követik az időjárás alakulását. Az operatív törzs a rendelkezésre álló információk alapján dönt a Szent István-napi programsorozat egyes rendezvényeinek megtartásáról vagy szükség esetén azok elhalasztásáról, és ezt a döntést minden lehetséges formában és csatornán kommunikálják.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint augusztus 20-án, kedden gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, de az ország északnyugati felén nagyobb eséllyel és számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok a délutáni, esti órában. Ezek elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, de jégeső és viharos széllökés is előfordulhat. A Dunántúl északnyugati felén, Pest vármegyében és környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati felén a legkedvezőbbek a feltételek csapadékgócok kialakulásához, míg az Alföld délkeleti, keleti részén erre sokkal kisebb az esély.

A változékony időjárás miatt az operatív törzs különös figyelmet fordít a biztonságra, és készen áll arra, hogy ha szükséges, leállítsa a tűzijátékot. A met.hu szerint változóan felhős idő várható, főként az ország nyugati kétharmadán marad erőteljes a felhőképződés, és nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északi tájakon lehet zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül, a Dunántúlon néhol erős marad, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős, sőt viharos széllökések.

Kovács Zoltán államtitkár a tűzijáték esetleges lefújására is utalt egy baljós hangulatú Facebook-posztban, amelyben hangsúlyozta, hogy a 2006-os tragikus kimenetelű augusztus 20-ai rendezvény az akkori szervezők és döntéshozók felelőtlenségének következménye volt. Az államtitkár szerint ez most nem fordulhat elő, hiszen az operatív törzs számára minden információ rendelkezésre áll, és a döntéshozók képesek bármely rendezvényhelyszínen beavatkozni, szükség esetén le is tudják állítani a rendezvényt, beleértve a tűzijátékot is. Holnap minden kiderül, hogy az időjárás hogyan befolyásolja a Szent István-napi ünnepségeket.

2022-ben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az operatív törzs úgy döntött, nem rendezik meg az államalapítás alkalmából tervezett tűzijátékot. Az ünnep utáni első munkanapon Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. Bár a két vezető menesztését nem indokolták, az ügy előzménye az lehet, hogy vasárnap kiderült: Budapesten egy téves OMSZ-előrejelzés alapján kellett felfüggeszteni az augusztus 20-i tűzijátékot.