Augusztus 20-i időjárás: Megzavarhatja-e az ünnepséget az időjárás?

Az augusztus 20-i állami ünnepségek és a hozzá kapcsolódó tűzijáték sikerét az időjárás is befolyásolhatja. A HungaroMet Zrt. előrejelzése alapján a hét elején még záporokra és zivatarokra kell számítani, de a hét közepétől javulnak az időjárási körülmények.

A hét elején változékony időre kell készülni, több helyen záporok, zivatarok lehetnek, különösen a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében. A hét közepétől azonban napos, száraz és meleg idő köszönt be, a hőmérséklet 28-35 Celsius-fok között alakulhat. Péntektől az egész országban száraz, napos idő várható, a hétvégén pedig alig van esély csapadékra, a hőmérséklet tovább emelkedik.

Hétfőn sok napsütés várható, de délután főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északias szél a Dunántúlon élénk, néhol erős lehet, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-36 fok között valószínű.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, és nagyobb eséllyel és számban az ország északnyugati felén alakulhatnak ki akár több hullámban záporok, zivatarok a délutáni, esti órában. Ezek elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, de jégeső és viharos széllökés is előfordulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkülhet, zivatar környékén erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 14-24, délután 28-37 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, elszórtan – nagyobb eséllyel az ország középső harmadán – fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, néhol erős, zivatar térségében viharos lökések kísérhetik.

Csütörtökön napos idő várható, keleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkülhet, északkeleten megerősödhet.

Pénteken derült, napos időre számíthatunk, a légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz.

Szombaton és vasárnap is derült, napos időre van kilátás, csapadéknak kicsi az esélye, de megélénkülhet az északnyugati, északi szél.

Az augusztus 20-i tűzijáték sikerét az időjárás befolyásolhatja. A kedvezőtlen időjárási körülmények között, különösen a viharos szél és a záporok, zivatarok miatt, fennáll a lemondás vagy a leállítás veszélye. Az előrejelzés szerint a Dunántúl északnyugati felén, Pest vármegyében és az Északi-középhegység nyugati felén a legkedvezőbbek a feltételek csapadékgócok kialakulásához, míg az Alföld délkeleti, keleti részén erre sokkal kisebb az esély. Az ismétlődő záporokból, zivatarokból kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén 50 milliméter feletti csapadékösszeg is előfordulhat, ami villámárvíz kialakulását eredményezheti.

Az operatív törzs készen áll

Kovács Zoltán kormánybiztos hétfőn azt írta a Facebookon, hogy az ünnepi programsorozatért felelős operatív törzs egész nap figyeli majd az időjárás alakulását, bármelyik rendezvényhelyszínen be tudnak avatkozni, és ha úgy adódik, akár a rendezvényt is le tudják állítani, ami igaz a keddi tűzijátékra is. A szakemberek megerősített szolgálattal és erre az alkalomra telepített figyelő-mérő állomásokkal folyamatosan nyomon követik az időjárás alakulását. Az operatív törzs az így befutó adatok alapján döntenek arról, hogy megtartanak vagy elhalasztanak-e egy rendezvényt, és erről „minden lehetséges formában és csatornán” kommunikálnak majd.