Szlovák államtitkár szakított félbe egy színházi előadást

Štefan Kuffa, a szlovák környezetvédelmi államtitkár, félbeszakított egy színházi előadást Kisfrankvágásán, mert perverznek találta a műsort, végül a nézők kérésére a polgármester vezette ki.

A Dennik N, az Új Szó és a Zamagurské noviny beszámolója szerint az államtitkár a Kassai Nemzeti Színház "Én babym" (Moje baby) című előadásának egy pontján állt ki a nézők elé, és arról kezdett kiabálni, hogy szerinte kinek való és kinek nem az előadás. A szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) politikusa felszólította a gyermekükkel érkező szülőket, hogy hagyják el a nézőteret.

A nézők azonban nem akartak távozni, és inkább azt szerették volna, ha Kuffa hagyja el a helyszínt. A helyzetet végül a Kisfrankvágása polgármestere oldotta meg, aki kivezette az államtitkárt. A történteket Lukáš Marhefka, a Zamagurské noviny főszerkesztője osztotta meg a Facebookon, és néhány pillanatot is megmutatott az Instagram-oldalán az államtitkár "performanszáról".

Kuffa egy Facebook-videóban kommentálta az esetet, ahol azt állította, hogy a színházban perverz felvételt vetítettek, és amikor felszólította a szülőket, hogy vigyék el a gyermekeket, támadás érte, telefonját is összetörték. A Kassai Nemzeti Színház közleményében sajnálatosnak nevezte a történteket, és elnézést kértek, mivel a darabot csak 18 éven felülieknek ajánlották, de ezt nem tüntették fel a helyi szórólapokon. Hozzátették, hogy ha Kuffának kételyei voltak, a szervezőket kellett volna értesítenie, nem pedig beavatkoznia az előadásba.

Robert Fico a Smer élén visszatérve a hatalomba a szlovák parlamenti választások után, csak az SNS támogatásával tudta megszerezni a többséget. Az SNS kapta meg a környezetvédelmi tárcát, és igyekszik befolyást szerezni a kultúra irányításában is. Kuffa, bár jelenleg környezetvédelmi államtitkár, tavaly egy hónapon át a kulturális tárcánál is betöltötte ezt a pozíciót.

A botrányos esemény után a közönség kérésére a darabot egy másik helyszínen, de végig játszották a szereplők.

Kuffa az első nyilatkozata óta a környezetvédelmi minisztérium sajtóosztályán keresztül újra reagált a történtekre. Azt üzente, Marhefka, a főszerkesztő, aki látta a jelenetet és beszámolt róla a Facebook-oldalán, hazugságokat állít, amivel csak gyűlöletet terjeszt. Az államtitkár szerint őt csak a jó szándék vezérelte, amikor fel akarta hívni a publikum figyelmét, hogy a darab olyan jeleneteket is tartalmaz, amelyek nem valók a 18 év alattiak számára.

Andrej Danko, a parlament alelnöke és az SNS vezetője kiállt a pártja által jelölt államtitkár mellett. A vezető ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia alelnöke szerint “Kuffa láthatóan összekeverte egy demokratikus ország államtitkári szerepkörét egy középkori inkvizítoréval”. A Kassai Nemzeti Színház kiáll a színészei és munkatársai mellett, és visszautasít minden beavatkozást a művészi alkotómunka szabadságába vagy annak bemutatásába.