Távirányítós füstbomba az Fradi-Újpest derbin

A Fradi-Újpest rangadón a rendőrség szabálysértési eljárást indított egy távirányítós füstbomba miatt, amelyet a DACAB kód beütésével aktiváltak a vendégszurkolók területe alatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a Groupama Arénában 2024. augusztus 17-én tartott labdarúgó-mérkőzésen, a vendég szurkolók nézőtere alatt egy ismeretlen személy egy zöld füstbombát kapcsolt be. A Fradi szurkolói a vendégek mellett a rendőröknek is üzentek, hiszen a füstbombát egy olyan távirányítóval hozták működésbe, amelyen a DACAB (All Cops Are Bastards, azaz Minden Zsaru Barom) kódot kellett beütni.

A meccset a második félidő elején meg kellett szakítani a füstbombák miatt, és a játékot csak hosszabbításban sikerült eldönteni a Fradi javára. Az incidensről videó is készült, amelyet az FTC legnagyobb ultracsoportja, a Green Monsters tett közzé, majd a Hungarian Fanatics is megosztott. A felvételen látható, hogy a távirányítóba a DACAB kód előtt egy D betűt is beütöttek, és feltehetően az elkövető hangja is hallható, amint "na, mi van" felkiáltással kommentálja a történteket.

A rendőrség az esettel kapcsolatban szabálysértési feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az ügyben eljárás indult, és a hatóságok a további részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A helyzet furcsaságát jelzi az is, hogy a füstbomba beindítását egy látványosan unatkozó rendező orra előtt sikerült végrehajtani.

A meccset végül 1–0-ra a hazai Ferencváros csapata nyerte meg, miután a 92. percben Tosin Kehinde egy újpesti védelmi hibát kihasználva nagy gólt lőtt a bal felsőbe. Győzelmének köszönhetően a Ferencváros továbbra is 100 százalékos az NB I.-ben, 9 ponttal és egyel kevesebb lejátszott meccsel harmadik a négymeccses MTK és a Puskás Akadémia mögött. Az Újpest a tabella 10. helyén áll egy győzelemmel és három vereséggel, a két újoncot, a Nyíregyházát és a Győrt megelőzve.