Gazdasági ciklusok és befektetési stratégiák

A gazdaság aktuális állapota kulcsfontosságú lehet a sikeres befektetési döntések meghozatalában, különösen az üzleti ciklusok ismeretében. Az elmúlt hetekben például Donald Trump volt amerikai elnök esélyeinek növekedésével a pénzügy és ipar szektorok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A befektetőknek érdemes megérteniük, hogy a gazdasági változások hogyan befolyásolják a vállalatok profitjait és értékeltségét, figyelembe véve a hozamgörbe viselkedését, az üzleti ciklus aktuális szakaszát és a profitkilátásokat.

Az üzleti ciklusok jellemzői

Az üzleti ciklusok a gazdasági aktivitás ingadozását jelentik, amelyek során a bővülés és csökkenés váltakozik. Négy fő szakaszt különböztetünk meg: recesszió, kilábalás, expanzió és lassulás. Ezek a szakaszok befolyásolják a monetáris politikát, a vállalatok profitvárakozásait és készletezési stratégiáját. Külső események, mint például a koronavírus vagy kormányzati beavatkozások, képesek befolyásolni egy szektor teljesítményét, de hosszú távon az amerikai gazdaság általában visszatér a megszokott ciklikus viselkedéshez.

Befektetési lehetőségek az üzleti ciklusok tükrében

A gazdasági ciklusok különböző szakaszaiban más-más szektorok teljesíthetnek jobban. A recesszióban például a napi fogyasztási cikkek, az egészségügy és a közmű cégek, míg a kilábalás során a ciklikus fogyasztási javak, az alapanyagok és az ingatlan szektorok lehetnek előnyben. Az expanzió időszakában a pénzügy, az IT és a telekommunikációs szolgáltatások, a lassulás fázisában pedig ismét a napi fogyasztási cikkek és az egészségügy szektorok teljesíthetnek jobban.

Aktuális piaci helyzet és befektetési stratégiák

Jelenleg az amerikai gazdaság az expanzió és a lassulás fázisok közötti átmeneti szakaszban lehet, amit többek között a romló fogyasztói bizalmi indexek és a lassuló kiskereskedelmi forgalom jelez. Az IT és a kommunikációs szolgáltatások szektorok a piacot húzták, a pénzügyi szektor pedig a felülteljesítők közé lépett. Az ipar is jobban teljesít, míg a napi fogyasztási cikkek és az egészségügy még nem mutatnak felülteljesítést. Ha a foglalkoztatottság stabil marad, a pénzügy és az ipar szektorokban további potenciál rejlik, és az IT szektor is visszatérhet a felülteljesítők közé.

Figyelembe veendő szempontok

Fontos megjegyezni, hogy az üzleti ciklusokra alapozott befektetési stratégia általában működik, de nem szabad vakon követni. A piaci viselkedés és a makrogazdasági változók figyelemmel kísérése segíthet a befektetőknek a helyes döntések meghozatalában.

A borravaló és a szervizdíj adózása Magyarországon

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádió műsorában beszélt arról, hogy Donald Trump gazdasági programjának „volt néhány olyan pontja a programjának, amit a következő évben örömest hozna haza”, például a borravaló adómentességét. Magyarországon a borravaló után eddig is alig fizettek adót az éttermek, és ha hivatalosan is adómentes lesz, az újra vonzóbbá válhat a vendéglátósoknak, mint a szervizdíj.

A szervizdíj, avagy felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthatnak, és kötelezően fizetendő a fogyasztónak. Ezzel szemben a borravaló egy önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A GVH éppen a múlt héten tisztázta a szervidíj és a borravaló fogalmát, ami fontos támpontot ad Orbán Viktor szavainak értékeléséhez.

A borravaló adómentessége minimális segítséget jelenthet abban, hogy a turisztikai ágazat fehéredjen, és javítja a munkavállalók jövedelmi helyzetét. A szervizdíj kedvező adózási szempontból, de nem adómentes, és a cégek nettó árbevételébe beleszámít. Egyre több helyen találkozni olyan bankkártyás terminálokkal, amelyekkel borravalót is lehet adni, ami az opcionális mértékű, egyúttal leadózandó borravaló terjedésének kedvez bizonyos helyeken.

: Megmutatjuk, hogyan nyerhetsz az üzleti ciklusokon : Eltörölné Orbán Viktor a borravaló adóját: egyáltalán létezik olyan? Mit szólnak az éttermek?