A forint erősödése és a közelgő kamatdöntés

Stabilan teljesít a forint, egy hónapos csúcsra erősödött, és a régiós devizák közül is kiemelkedően teljesített, miközben a piacok a Magyar Nemzeti Bank közelgő kamatdöntésére várnak.

A forint az euróval és a dollárral szemben is erősödött, csütörtök délután az euró-forint árfolyam 390 körül mozgott. A következő napokban a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése lesz a középpontban, amely jelentős hatással lehet a forint árfolyamára. Az Erste elemzői szerint a jegybank hitelessége is kérdéses lehet, ha nem marad szigorú a monetáris politikában.

A Raiffeisen Bank szakértői több olyan tényezőt is azonosítottak, amelyek a forint erősödését segíthetik, mint például a dollár gyengülése, a fejlődő piacok iránti növekvő kockázati étvágy, és az, hogy az euró-forint árfolyam nem tűnik túladottnak. Az ING Bank vezető elemzője azonban óvatosságra int, mivel a forint jelenlegi ereje törékeny lehet a csökkenő határidős forintkamatok és az eurókamatok közötti kisebb különbség miatt.

A piaci várakozások megosztottak: egyes elemzők a kamatszint tartását, mások 25 bázispontos csökkentést várnak a következő ülésen. Az ING Bank elemzői szerint az MNB most kivárhat, és a kamatláb 7 százalékon maradhat, de a kommunikáció megnyithatja az utat a következő ülésen a kamatcsökkentésnek.

A forint a régiós devizákhoz képest is jól teljesített az elmúlt hónapban az euróval szemben, és a befektetők stabilan vásárolják a magyar államkötvényeket, ami szintén erősíti a magyar fizetőeszközt. A kötvénypiaci kereslet hatására a tízéves állampapír hozama 6,5 százalékra csökkent, és a csütörtöki aukción a befektetők nagy érdeklődést mutattak a magyar papírok iránt.

A hét jól alakult a forint számára, és a hét utolsó napjára megközelítette a 390-es szintet az euróval szemben. A dollár gyengülése és a nemzetközi hangulat is kedvez a forintnak, míg a tegnapi EKB-kamatdöntés nem hozott változást a helyzetben. A dollárral szemben is erősödött a forint, és a következő héten a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésére kell figyelni.

Ezzel párhuzamosan, az Amerikai Egyesült Államokban a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába március közepe óta a legalacsonyabb, 6,77%-os szintre esett, ami lényegében megfelel az egy évvel korábbi szintnek. Ez a kamatcsökkenés jelentős késéssel követi a jegybanki várakozásokat, és a lakásvásárlók egyelőre nem reagálnak érzékelhetően a kamatok csökkenésére. A lakáspiacot a Fed kamatemelései érintették a leginkább 2022 eleje óta, és a közgazdászok reménykednek abban, hogy a várható kamatcsökkentés a következő hónapokban támogathatja a piacot.

: article-1 : article-2 : article-3