Vénusz: Élet jelei és a NASA zenei üzenete

A Vénusz atmoszférájában életre utaló jeleket találtak, miközben a NASA egy hiphopszámot is sugárzott a bolygó felé. A foszfin és ammónia jelenléte, valamint a Missy Elliott slágerének űrbe küldése egyaránt a Vénusz iránti fokozott tudományos és kulturális érdeklődést mutatja.

A The Guardian szerint a Vénusz atmoszférájában életre utaló jeleket találtak, annak ellenére, hogy a bolygó felszínén elviselhetetlen a hőmérséklet és mérgező a légkör. Egy csillagászati konferencián bemutatott felfedezések foszfin és ammónia jelenlétét mutatták ki, amelyek a Földön élőlények vagy ipari tevékenység eredményeként keletkeznek. A tudósok nem ismernek olyan geológiai vagy légköri folyamatokat, amelyek magyarázhatnák ezeket a gázokat, így a jövőbeli kutatásokban fontos célponttá válhat a Vénusz.

A Vénusz felszínén uralkodó 450 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére, a szakértők szerint a bolygó magasabb régióiban, körülbelül 50 kilométeres magasságban, enyhébb körülmények között mikrobák élhetnek. Ha a Vénusz egykor mérsékeltebb, nedves korszakot élt meg, elképzelhető, hogy néhány organizmus alkalmazkodott a felmelegedéshez és a légkörben fennmaradt.

A NASA a Vénusz iránti érdeklődését egy különleges módon is kifejezte, amikor Missy Elliott The Rain (Supa Dupa Fly) című dalát sugározta a bolygó felé. A Deep Space Network rendszerén keresztül, a Jet Propulsion Laboratoryból indították útnak a dalt, amely 14 perc alatt érte el a Vénuszt. A NASA kommunikációs igazgatója, Brittany Brown szerint az űrkutatás és Missy Elliott művészete egyaránt a határok kitolásáról szól.

A NASA a következő évtizedben további kutatásokat tervez a Vénusz felé. Két küldetést választottak ki: a DAVINCI, amely a bolygó nemes gázait és kémiáját fogja vizsgálni 2029-ben, valamint a VERITAS, amely a bolygó földrajzát fogja feltérképezni. Ezek a küldetések a Jet Propulsion Laboratoryban készülnek, jelenleg a radarrendszer van előkészületben. Missy Elliott, akinek a dala a Vénusz felé indult, az égitestet az erő és a szépség jelképeként említette, és megtiszteltetésnek tartotta, hogy művészetét és üzenetét megoszthatta a világegyetemmel.