Hűtési rendszerek javítása a kórházakban

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) átfogó programot indított a kórházak hűtési rendszereinek javítására, miután több intézményben is meghibásodtak a klímaberendezések a kánikulában.

A hőség miatt több kórházban is problémát okozott a klímaberendezések meghibásodása, különösen a műtőkben, ahol elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A Bethesda Gyermekkórházban például a Facebookon kezdtek gyűjtést a klímaberendezés javítására. Az Uzsoki Utcai Kórház és a Szent János kórház traumatológiáján a klímák meghibásodása miatt leálltak a műtétek. A Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban 32 fokban feküdtek a gyerekek a meghibásodott klíma miatt, és a miskolci kórházban sem végeztek sugárterápiás kezeléseket a hűtőberendezések meghibásodása miatt.

A KEF válaszlevelében jelezte, hogy a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik, és hogy a feladatátvételt követően azonnal megkezdték a rendszerek állapotfelmérését, melynek eredményeképpen mintegy 20 intézményben indítottak átfogó programot a hűtési rendszerek javítására. A program keretében a berendezések korszerűsítése és karbantartása is folyamatosan zajlik.

A Budapesti Uzsoki Utcai Kórház műtőblokkjának hűtését például soron kívül megjavították, és az extrém hőségre tekintettel új hűtőberendezés beszerzésére is sor került. Az Észak-budai Szent János Centrumkórházban ideiglenes műszaki megoldásokkal biztosították a szükséges hűtést a klímaberendezés meghibásodása után.

A KEF január elsejétől 81 kórház üzemeltetési feladatait látja el, és a változásról korábban úgy nyilatkoztak, hogy ez minőségjavulást és költséghatékonyságot fog eredményezni. Azonban arra a kérdésre, hogy hány kórteremben van klíma, vagy eddig mennyit költöttek a klímák javítására, a KEF nem válaszolt, mondván, ezek megválaszolására nem ők az illetékesek.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára a 444-nek adott interjúban csütörtökön arról beszélt, hogy a légkondicionálás nem csak a műtőben lenne fontos, hanem a kórtermekben is, ahol embertelen állapotok uralkodnak, és a betegek – és a sebek – gyógyulását jelentős mértékben visszaveti, ha 30 fokos kórteremben kell feküdniük. Szerinte a klímaberendezések javítását nem haváriahelyzetben és rohammunkában kellene elvégezni, hanem tervezetten és meghatározott időnként kellene karbantartani a gépeket, szükség esetén pedig ki kellene cserélni őket. Már a Magyar Kórházszövetség öt évvel ezelőtti felmérése is azt mutatta, hogy kevés klíma van a kórházakban, és a meglévő rendszerek is jelentős mértékben elavultak, elhasználódottak. A MOK főtitkára nem tud arról, hogy azóta történt volna ebben komolyabb előrelépés.