Róma és Velence: Tömegek és szerelmi lakatok

Rómában a hatóságok elkezdték eltávolítani a szerelmi lakatokat a Trevi-kút környékéről, míg Velencében a városi belépődíjas rendszer már több mint 2,2 millió eurót hozott, és további változások várhatók.

Rómában a hatóságok megkezdték a szerelmi lakatok eltávolítását a Trevi-kút környékéről, egy nap alatt hétszáz kilogrammnyi lakatot távolítottak el a szökőkút és a Panteon közötti kilencszáz méteres szakaszon. A szerelmi lakatokat korábban már a Tiberis folyó hídjairól is leszedték, de még nem döntöttek arról, hogy mi legyen a sorsuk. Javaslatok szerint a lakatok fémjét értékesítve a bevételt jótékonysági célokra kellene fordítani.

A szerelmi lakatok hagyománya Federico Moccia Téged akarlak című regényének köszönhető, amely közel húsz évvel ezelőtt jelent meg, és azóta a szerelmesek gyakran helyezik el őket hidakon és más népszerű helyszíneken. A jelenség világszerte elterjedt, de több városban, mint például Berlinben és Velencében, tiltják a lakatok elhelyezését.

Velencében a városi belépődíjas rendszer bevezetése óta több mint 485 ezer ember fizetett a belépésért, és a rendszer 2,2 millió eurót hozott április 25-i bevezetése óta. Április 25-től minden hétvégén és ünnepnapon fejenként öt eurót kell fizetni a belépésért reggel fél kilenc és délután négy között, kivéve a tizennégy év alattiakat, Velence és Veneto régió lakosait, a szállodafoglalással bíró látogatókat és néhány más kategóriába tartozót. A rendszer bevezetésére három millió eurót költöttek, és a fizetős napokon átlagosan több mint 16 ezer turista érkezett a városba.

A fizetős rendszerrel Velence a tömegturizmust kívánja szabályozni, és a rendszer további évekig is fennmaradhat. A belépődíjat egyelőre nem emelik, de tervezik a díj megduplázását azok számára, akik az utolsó pillanatban regisztrálnak és fizetnek. Egy városi tanácsos szerint a belépődíj bevezetése ellenére nem csökkent a látogatók száma.

A regisztrációkból kiderült, hogy tizenhatezer egyetemista jár Velencébe, és mintegy felük a városban is lakik. Csaknem hatezer azoknak a száma, akiknek nincsen ugyan állandó lakhelyük, de ingatlanjuk van a városban. A vizsgált huszonkilenc nap alatt kétezerhatszázan kaptak ingyenes belépést, mivel Velencében élők rokonaiként tüntették fel magukat.

Pénteken vette kezdetét a város egyik legnagyobb egyházi ünnepe, amelyet a Megváltónak szentelnek. A Giudecca-szigetén található, a Megváltónak szentelt templomhoz több mint háromszáznegyven méteres pontonhídat építettek. Szombaton Velence lakosai hajós felvonulással töltik a napot, majd este tűzijáték ragyogja be a város egét. A látogatóknak pénteken, szombaton és vasárnap is belépőjegyet kell fizetniük.

: MTI : MTI : MTI