Leslie Mandoki életéről és Illés Fanni paralimpikonról készül film

Hat televíziós és streaming szolgáltatásra szánt alkotás kapott támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) döntőbizottságától, köztük egy dokumentumfilm Leslie Mandokiról és egy portréfilm Illés Fanni paralimpikonról.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) hat mozgóképes alkotás gyártását támogatja, amelyek között szerepel egy dokumentumfilm Mándoki László, azaz Leslie Mandoki életéről és munkásságáról, valamint egy portréfilm Illés Fanni világ- és kétszeres Európa-bajnok úszóról, négyszeres paralimpikonról, aki a 2024-es párizsi paralimpiai játékok versenyzője és elkötelezetten küzd a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák ellen. Leslie Mandoki, aki Orbán Viktor egyik kedvelt hazai előadója és idén tavasszal Kossuth-díjat kapott, disszidálását és a progresszív rock műfaján keresztül a béke hírnökeivé vált dalok születését mutatja be a A jövőnk emléke: Béke című produkció. A filmre az Unio Film Kft. 240 millió forint támogatást kapott, rendezője Császár Tamás.

Illés Fanni élettörténete a sporton keresztül az anyaság, a nőiség, a kitartás, a hit és az (ön)elfogadás témáit járja majd körbe. A Illés Fanni portréfilm című alkotást Hernáth Csaba és Korn Anita rendezik, a gyártó a Speak Easy Project Bt., és az NFI 20 millió forint támogatást biztosít a film elkészítéséhez.

Az NFI további támogatást nyújt a Magyarország segít című sorozat második évadának, amely a Magyar Kormány Hungary Helps programját mutatja be, és az afrikai és közel-keleti missziókra fókuszál. A sorozatot az Andrew & Arpad Filmprodukciós Kft. készíti, és 26,6 millió forint támogatást kap.

A támogatott projektek között szerepel még a Magyar Nemzeti Levéltár című dokumentumfilm, amely a nemzetünk írott örökségét őrző intézmény és a benne dolgozó szakemberek titokzatos és innovatív világát mutatja be, Mészáros Attila rendezésében, 25 millió forint támogatással. A Rozogarázs animációs sorozat, amely egy távoli bolygó furcsa, de mókás teremtményeinek életébe enged bepillantást, 10,5 millió forint támogatást kapott. A Kecskemétfilm Cigánymesék sorozatának két újabb epizódja, A lyukasztó eredete és Boldímó hegedűje című történeteket dolgozzák fel, 30 millió forint támogatással. Ezek a projektek a nemzetünk írott örökségét, egy távoli bolygó teremtményeinek életét, illetve a cigányok eredettörténetét és kultúráját dolgozzák fel.