Szolnoki gyermekbántalmazási ügy: a karate edzőre súlyos következmények várnak

A Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft. által közzétett felvételen látható, ahogy egy karate edző rúg meg egy gyermeket egy kalandparkban. Schobert Norbert fitness edző és volt rendőr szerint ez az aktus súlyos testi sértés kísérletének tekinthető egy védtelen személlyel szemben. A Magyar Karate Szövetség és egy kormánytisztviselő is reagált az esetre. Az edzőt véglegesen kizárták a szövetségből, elvesztette fekete övét, és nem használhatja a karate mester címet. A helyi önkormányzat visszavonta az edző városi kitüntetéseit. A rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben, és a külföldön tartózkodó gyanúsítottat kihallgatásra idézték.

A Szolnokon történt gyermekbántalmazási eset kapcsán a rendőrség nyomozást indított, miután egy videó került nyilvánosságra, amelyen egy férfi bántalmaz egy gyermeket egy helyi kalandparkban. Az áldozatot azonosították, és a külföldön tartózkodó elkövetőt hazatérése után kihallgatják. A Magyarország miniszterelnöke elítélte a tettet, és jogi következmények várhatók az érintett karate edzőre. Az edző korábban több bántalmazási váddal is szembesült, beleértve fizikai és érzelmi abúzust volt barátnője és más nők felé. Az ügy kapcsán támogató forródrótok és áldozatsegítő központok állnak rendelkezésre az érintettek számára.

A Magyar Karate Szövetség határozottan elítélte az esetet, és szigorú intézkedéseket ígér az ilyen magatartással szemben. A Yakuzák Sport Clubot, amelynek az edző tagja volt, szintén kizárták a szövetségből, és a klubnak többé nem szervezhetnek tábort. A rendőrség jelenleg támadás miatt nyomoz, és a gyanúsított, aki jelenleg külföldön tartózkodik, idézést kapott a kihallgatásra. A korábbi magyar elnök, Novák Katalin által kitüntetett edző több év börtönbüntetésre is számíthat tetteiért.

A Magyar Karate Szakszövetség Elnöksége véglegesen eltiltotta az edzőt mindennemű karate oktatási tevékenységtől, és kijelentette, hogy minden hasonló esetben a rendelkezésre álló eszközök teljes szigorával lépnek fel. Az edzőt megfosztották Magyarországon a dan fokozat (fekete öv) viselésétől és örökre eltiltották a karate mester cím használatától.

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. által közzétett videón látható, hogy az edző egy alsó tagozatosnak tűnő kisfiút a futópályára vonszol, majd egy lábsöpréssel felrúgja, mely következtében a gyerek a fejére esik. Az esetet követően az edző lemondott pozícióiról és bocsánatot kért, de később törölte az erről szóló írásokat. A fiú anyukája az interneten keresztül értesült a történtekről. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást az ügyben.

A Magyar Karate Szakszövetség rendkívüli ülésén hozott döntése értelmében A. Tibort, aki egy 7 éves kisfiút rúgott fel a szolnoki kalandparkban, örökre eltiltották az oktatási tevékenységtől, megfosztották dan-fokozataitól, a mester cím használatától, valamint visszavonta edzői címét. A szövetség a Facebookon közzétett posztjában határozottan elhatárolódik a vállalhatatlan, a karate szellemiségéhez, tanításához, erkölcsi mércéjéhez méltatlan gyermekbántalmazási esettől, és minden hasonló esetben, a rendelkezésre álló eszközök teljes szigorával fellép az ilyen, és ehhez hasonló esetek teljes visszaszorítása érdekében. A sportegyesületét, a jászberényi Yakuzák Sportegyesületet is eltiltották a karatetáborok szervezésétől, valamint kizárták a Magyar Karate Szakszövetség tagjai közül is.

Az edző volt tanítványai sorra jelentkeznek, és súlyos vádakat fogalmaznak meg ellene. Egy nő arccal és névvel állt elő, és a TV2-nek elmondta, hogy a férfi 17 évvel ezelőtt megerőszakolta őt. A nő szerint a férfi nem csak erőszakoskodott vele, de lelkileg is terrorizálta, és halálosan megfenyegette, ha beszél az esetről. További volt tanítványok is fizikai erőszakról számoltak be, például arról, hogy a hajuknál fogva húzták végig őket a padlón. Az RTL-nek egy másik nő, az edző volt barátnője és egykori tanítványa is beszélt arról, hogy a férfi először lelkileg, majd fizikailag is bántalmazta őt, ököllel verte. Az ügy kapcsán a rendőrség garázdaság gyanúja miatt nyomoz, és a férfi jelenleg külföldön tartózkodik, de felvették vele a kapcsolatot, és beidézték a rendőrségre.

Ha Ön vagy ismerőse erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.