Magyar diákokat érhetett csalás egy portugál tanulmányúton, többen megsérültek

Magyar diákokat, akik egy Erasmus-program keretében utaztak Portugáliába, hogy a portugál zöld bor készítését tanulják meg, csalás áldozatai lehettek, mivel a tanulás helyett munkára kényszerültek, és többen megsérültek.

A diákoknak a borok készítéséről szóló oktatás helyett sérült dobozokat kellett javítaniuk egy ipari ragasztógéppel, amelynek használatát nem tanították meg nekik. Emiatt többen is megsérültek. Gácsi Álmos Bendegúz, egy 16 éves borász technikusnak készülő diák, elmondta, hogy a ragasztópisztollyal történt munka során sérült meg, és a gép kezeléséhez semmilyen oktatást nem kaptak. A fiú tenyerét szinte teljesen leégette a forró ragasztó, és bár a munkavezetője látta a balesetet, mégis dolgoznia kellett, és csak a munkaidő végén mehetett kórházba.

Az édesanya, Gácsiné Tomics Szilvia szerint a borászat hibázott, mert nem tartottak oktatást a gyerekeknek, és nem adtak védőfelszerelést. A család próbálta felvenni a kapcsolatot a portugál munkaügyi szervekkel, de egyelőre eredménytelenül. Az ügyben polgári, illetve büntetőper is indítható, amelyet Nagy Melánia ügyvéd szerint a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indokolt lehet megindítani.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a diákot fenyegetések érték, amelyek miatt a család konzuli védelmet kért. A baleset után a fiatalok hiába kérték, nem kapták meg a munkaügyi jelentést a történtekről. A szülők hibásnak tartják az utazást felügyelő, kísérő Kft. által kiküldött személyt is, amiért nem szállíttatta a 16 éves gyereket azonnal kórházba, így a tenyerét megégető fiú a munkaidő végén, a szálláshelyükről vitette magát kórházba.