Gyermekbántalmazás egy karateedző által és a közösségi reakciók

A szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás ügye nagy felháborodást váltott ki, miután egy videófelvétel nyilvánosságra került, amelyen látható, hogy egy karateedző erőszakosan bánik egy gyermekkel. A történtek kapcsán egy volt tanítvány is megszólalt, aki szerint az edző rendszeresen bántalmazta a gyerekeket.

Az eset kapcsán Hagyó Márton, a jászberényi sportegyesület egykori diákja nyilatkozott az RTL-nek, elmondása szerint az edző gyakran alkalmazott erőszakot az edzéseken. "Abszolút erről szólt. Nagyon sokan megtalálták a számításaikat ebben az egyesületben, akik mondjuk családon belüli erőszak, vagy bármilyen bántalmazást így tudtak kiélni a gyengébeken" - mondta a férfi. Hagyó szerint az edző gyakran kérdezte a gyerekeket, hogy combost vagy gyomrost szeretnének-e büntetésnek, majd a választásnak megfelelően bántalmazta őket. A volt tanítvány két hónap után hagyta ott az egyesületet, mert érezte, hogy valami nincs rendben.

A gyermekbántalmazás áldozata, a 7 és fél éves Roli édesanyja a Blikknek nyilatkozott, elmondása szerint a fiú magát hibáztatja a történtekért. "Megkérdeztem Rolit, hogy miért nem beszélt róla, mire azt felelte, hogy rosszul viselkedett és biztosan megérdemelte" - idézte az édesanya a gyermek szavait.

A történtekre Orbán Viktor miniszterelnök is reagált a Kossuth Rádióban adott péntek reggeli interjújában. "Ez elviselhetetlen, tűrhetetlen és következményekért kiált" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a táborokban a gyerekekre vigyázni kell, és ilyen esetek nem fordulhatnak elő.

Az Index beszámolója szerint a gyermeket bántalmazó edző, Agócs Tibor, aki korábban Novák Katalin által is kitüntetésben részesült, közösségi oldalán kért bocsánatot a történtekért és együttműködését ígérte az igazságszolgáltatással. A Magyar Karate Szövetség közleményben határolódott el a történtektől, és az érintett személyt minden karateoktatási tevékenységtől eltiltotta az eljárás lefolytatásának végéig.

A gyermek anyja szerint az edző megfenyegette a gyerekeket, hogy hallgassanak az ügyről, és a videó nyilvánosságra kerüléséig ezt is tették. Az anyuka a Blikknek elmondta, hogy a gyermek szégyellte a történteket és úgy érezte, megérdemelte a bántalmazást. Egy ügyvéd szerint a vétkes edző több év börtönbüntetést is kaphat.

Pénteken délelőtt Jászberény önkormányzati képviselői egyhangú döntéssel, 13 igen szavazattal visszavonták Agócs Tibor korábban megítélt önkormányzati kitüntetését, a Gerevich Aladár sport díjat a rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Budai Lóránt polgármester a Facebookon büszkeségét fejezte ki a döntés miatt, hangsúlyozva, hogy a közösség tagjai egytől egyig elítélték a szégyenteljes cselekedetet, és kiállnak a méltányos bánásmód mellett.

Budai Lóránt polgármester a közösségi oldalán kiemelte, hogy a döntéssel csak A. Tibor cselekményét ítélték el, mert „méltatlanná vált a korábban kapott kitüntetésre”. Hozzátette, bízik benne, hogy a sportszervezetet és a benne tevékenykedő tehetséges sportolókat a jövőben nem éri hátrány vezetőjük vállalhatatlan viselkedése miatt.

Novák Katalin, aki korábban „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” életműdíjjal tüntette ki Agócs Tibort, egyelőre még nem vonta vissza a kitüntetést az edzőtől, de a Kulturális és Innovációs Minisztérium felszólította, hogy mondjon le minden eddig kapott kitüntetéséről. Az ügyben megszólalt a kisfiú édesanyja is, aki elmondta, azt szeretné, hogy a férfi a szeme láttára kérjen bocsánatot a gyermekétől.