Biden lemondhat a hétvégén, Trump és Zelenszkij már ma tárgyalhatnak

Joe Biden amerikai elnök a rossz közvélemény-kutatások és a folyamatos kritikák miatt akár már a hétvégén visszaléphet az elnökjelöltségtől, míg Donald Trump és Volodimir Zelenszkij telefonos egyeztetést terveznek, amely akár már ma is megvalósulhat.

Az Axios szerint több vezető demokrata politikus úgy véli, hogy a párt kongresszusi vezetői és Biden közeli barátai által gyakorolt növekvő nyomás következtében az elnök hamarosan lemondhat az elnökjelöltségről. Biden, aki jelenleg Covid-fertőzéssel bajlódik, nyilvánosan ellenáll, de személyesen már belefáradt a rossz közvélemény-kutatásokba és a folyamatos kritikákba. Barack Obama korábbi elnök is kétségesnek tartja, hogy Biden maradhat-e a jelölt.

A Demokrata Nemzeti Bizottság előre megszavaztatná, hogy Biden legyen-e az elnökjelöltjük, miközben az elnök szövetségesei szerint, ha versenyben marad, Donald Trump elsöprő győzelmet arathat. A demokraták arra számítanak, hogy a republikánus jelöltállító gyűlés utáni közvélemény-kutatások Trump győzelmét mutatják majd. Az AP szerint a demokrata párti szavazók közel kétharmada szeretné, ha Biden visszalépne.

Ezzel párhuzamosan, Donald Trump és Volodimir Zelenszkij közötti telefonos egyeztetés előkészületei zajlanak, amelyre sajtóértesülések szerint akár már ma sor kerülhet. Ez lesz az első megbeszélésük Trump 2021-es távozása óta. Trump, aki a novemberi választásokon indul, azt ígérte, hogy beiktatása előtt véget vet az ukrajnai háborúnak, de részleteket nem közölt. A Trump-kampány képviselője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.