Szegi választási eredmény: a Kúria szerint nem történt jogsértés

A Kúria döntése értelmében érvényben marad a Borsod megyei Szegi megismételt polgármester-választás eredménye, amelyet a Fidesz–KDNP jelöltje, Trudics Andrea nyert meg.

A Kúria helybenhagyta a területi választási bizottság döntését, így Trudics Andrea továbbra is Szegi polgármestere marad. A független jelöltként induló Kisvárdai Tibor felülvizsgálati kérelmét, amely szerint a választási napján autóval szállították a szavazókat a faluba, a Kúria alaptalannak találta.

A választás előtti időszakban a szavazók száma jelentősen megugrott Szegiben: márciusban még csak 246 választásra jogosult volt, június 3-án már 278, majd három nappal a választás előtt 348-ra nőtt a számuk. Ez 102 új, azaz 41 százalékkal több választópolgárt jelentett, akik közül 70-en a választás hetében jelentkeztek be a településre.

A Kúria a választási eredményt először megsemmisítette, majd új választást írt ki július 7-re, amit ismét Trudics Andrea nyert meg. Kisvárdai Tibor a megismételt választás eredménye ellen fellebbezett, súlyos jogsértésre hivatkozva, és bizonyítékként több médiafelvételt is megjelölt a fellebbezésében, köztük a Telex, a GloboTV és az RTL felvételeit.

A Kúria a bírósági jogorvoslati eljárás során megtekintette és bizonyítékként értékelte a kérelmező által megjelölt média tartalmakat. A felvételek a megismételt választás napján, 2024. július 7-én készültek, azonban a Kúria szerint ezek nem voltak alkalmasak arra, hogy a választás eredményét befolyásoló jogsértést alátámasszanak. A döntés jogerős. A választás után kiderült, hogy a szavazók számának növekedése ellenére a Kúria a helyi lakosok petícióját és a körülményeket figyelembe véve nem talált olyan jogsértést, amely alapján érvényteleníteni kellett volna az eredményt.